U poseti likovnoj koloniji VREME DARIVANJA

25. jun 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Kao uvod u predstojeću manifestaciju “Petrovdanski dani”, Dom kulture je danas priredio likovnu koloniju pod nazivom “Vreme darivanja”.

U uvek prelepom ambijentu dvorišta kulturne ustanove u Srbobranu mirni kutak za stvaranje umetnosti pronašlo je tridesetak slikara. Čak ni nagle promene vremena, iz sunca u kišu i obratno po par puta, nije omelo likovne umetnike iz Srbobrana, Vrbasa i drugih mesta Bačke, da odgovore zadatku i svoju inspiraciju pretoče u slike.

 

Prilikom obilaska likovne kolonije razgovarali smo sa Sonjom Stojnović, direktoricom Doma kulture, koja je prvenstveno izrazila zadovoljstvo zbog broja učesnika, a potom i kvaliteta radova.

“Današnja likovna kolonija posvećena je predstojećim crkvenim praznicima, to su naravno Ivanjdan i Petrovdan, koje proslavljama u Nadalju 7. jula, i u Srbobranu 12. istog meseca. Kolonija nosi ime ‘Vreme darivanja’, jer je plan da se sve slike nastale na njoj poklone Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno hramovima u dva mesta naše opštine. Teme koje umetnici obrađuju vezane su upravo za ova dva praznika, venčići od ivanjskog cveća su preovladali, ali ima i ikona, pejzaža sa crkvama, petrovača itd. Tehnike koje se koriste su razne, uglavnom ulje na platnu i akril, mada ima i grafika i drugih načina uz pomoć kojih se naši gosti izražavaju, nismo želeli da ih ni na koji način ograničavamo. Mnogi su želeli da učestvuju, sami su nas zvali i pitali mogu li da dođu na našu likovnu koloniju, tako da smo okupili više od 30 slikara”, rekla nam je direktorica Stojnović.

Kolonija je neočekivano postala jedna od najmasovnijih u organizaciji Doma kulture, te je odlučeno da ona postane tradicionalno prateće dešavanje u sklopu julske manifestacije. Slike nastale danas biće premijerno predstavljene publici prvog dana manifestacije “Petrovdanski dani”, 4. jula, u Galeriji Doma kulture, nakon čega će biti predate starešinama crkava Rođenje svetog Jovana Krstitelja i Sveto Bogojavljenje.

Facebook Komentari