Obeležen Svetski dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba

15. jun 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama obeležava se 15. juna, a Crveni krst Srbobran obeležio ga je radno, izlazeći na ulicu i među građanstvo kako bi se o ovoj temi razgovaralo i kako bi se ljudi o njoj edukovali.

Ovaj datum se u svetu prvi put obeležavao 2006. godine, a inicijator njegovog obeležavanja bila je Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima. Kod nas je počeo da se obeležava godinu dana kasnije na inicijativu Crvenog krsta Srbije.

Po nekim procenama u svetu ima 728 miliona osoba starih od 65 godina, za 30 godina broj će se usvostručiti, što je značajna populacija često nemoćnih osoba o kojima se mora voditi računa i moraju biti zaštićeni od svake zloupotrebe. Ovogodišnje teme su promocijom zdravog starenja, podizanje svesti javnosti o problemu nasilja, ali i pomoći u istraživanju standarda za zaštitu starijih osoba od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja.

“Crveni krst Srbobran jednako brine o svim svojim sugrađanima, a danas nam je posebno važan Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama. Naša organizacija vodi brigu o starijim građanima, uvek su uključeni u podele paketa osnaživanja, sa posebnom pažnjom, sa finim tonom, smo u svakodnevnoj komunikaciji s njma kao znak poštovanja. U vreme najteže pandemije oni su nam bili u fokusu, funkcionisao je mobilni servis centar kako bismo uvek bili na raspolaganju, da pomognemo kad god je to potrebno. 

Nasilje je uopšte globalni problem, a nasilje nad starima i nemoćnima je posebno problematična tema. Faktori rizika koji ga izazivaju su funkcionalna zavisnost, socijalna izolacija, usamljenost, opterećenje negom negovatelja, kao i mnoge socijalne norme, model samožrtvovanja. Nasilje može biti fizičko, što obuhvata svaki vid nanošenja fizičkog bola, zatim psihološko nasilje, finansijsko materijalno, seksualno, pa i zanemarivanje i napuštanje. Sve su to stvari o kojima naši volonteri danas edukuju ljude i skreću im pažnju kako nasilje prepoznati i kako reagovati na pravi način kada se uoči”, navodi sekretar Crvenog krsta Srbobran, Goran Radovanović.

Facebook Komentari