Duh zajedništva u ŽKK SRBOBRAN jednak je na terenu i van njega

07. jun 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: košarka, Sport

Uspeh jednog sportskog kolektiva na više frontova teško da je samo rezultat treninga, tim se gradi i tokom dokolice, u zajedničkim druženjima, odavanjem priznanja pojedincima i ekipama, nagrade, pokloni i konstantno bodrenje sastavni su deo gradnje uspešnog sportskog društava, a to je recept koji je u Ženskom košarkaškom klubu “Srbobran” odavno usvojen i primenjuje se iz sezone u sezonu.

Na juče održanom skupu, upriličenom u lokalnoj poslastičarnici, klub je okupio četiri uzrasne kategorije devojčica sa namerom da ih treneri nagrade druženjem uz limunadu i slatke palačinke, ali i da im uruče medalje za visoke plasmane u nedavno okončanim prvenstvima. Neke od njih svoja odličija već su sa ponosom ponele, dok su ostalima sjajne medalje uručene na pomenutom okupljanju.

O uspesima mlađih kategorija igračica govorili su njihovi treneri, svaki za uzrasnu grupu koju trenira, što su u slučaju Slobodana Subića sastavi kadetskinja i pionirki. “Mislim da mogu reći, bar kad su mlađe kategorije košarkašica u pitanju, bila je ovo najuspešnija sezona od osnivanja kluba. S obzirom da klub prostoji punih 17 godina, nije mala stvar u pitanju. Kadetkinje su igrale Jedinstvenu kadetsku ligu Srbije, treći put u istoriji kluba bili smo u prilici da budemo deo elitnog takmičenja. Iako smo na polusezoni bili sedmoplasirana ekipa, i imali statistički najboljeg igrača lige, usledio je značajan broj povreda, zbog čega smo završili kao deveti i nismo uspeli da se plasiramo u playoff, odnosno među osam najboljih ekipa. Faktički smo bili prvi ispod crte, čemu je doprinela povreda naše najbolje igračice, Tise Šućurović, MVP celog takmičenja. Za nas je svakako ogroman uspeh to što smo igrali najkvalitetnije takmičenje u zemlji, jedno malo mesto poput Srbobrana bilo je u prilici da mu se deca nadmeću sa ‘Partizanom’, ‘Koraćem’, ‘Art Basketom’, ‘Vojvodinom’ i drugim najboljim klubovima u Srbiji. Za nas je to bila najveća nagrada.

Sledeći takmičarska generacija su nam pionirke, koje su osvojile treće mesto u Prvenstvu Vojvodine u baš teškoj konkurenciji. Možda je moglo biti za nijansu bolje, ali recimo da nismo imali sreće u žrebu. Tokom takmičenja smo bili najbolje plasirana ekipa na tabeli, što pokazuje da je budućnost košarke kod nas na dobrom putu i da su takmičarski uspesi nešto što će ove devojčice praviti i nadalje”, kaže nam Slobodan Subić.

Druge dve takmičarske selekcije devojčica, mlađe pionirke i mini basket, vodi trener Nikola Krga, koji se slaže sa svojim iskusnijim kolegom i prijateljem da je sezona 2021/22. bila fantastična. Male košarkašice pod Krginim dirigovanjem bile su još uspešnije od starijih drugarica.

“Najviše sam ponosan na napredak dece u protekloj godini, košarkaški su sazrele, od neobavezne zabave sa loptom došle do nivoa smislene košarkaške igre.  Govoreći o rezultatima, koji možda nisu u prvom planu kod mlađih kategorija, oni dolaze kao nagrada za iskazani trud i upornost, ali i pozitivno deluju na decu dajući im satisfakciju i želju da dalje vredno treniraju. Mlađe pionirke su tokom cele sezone bile neporažene, sve do finala, gde su u fantastičnoj atmosferi na gostujućem terenu izgubile u tesnoj rezultatskoj završnici. Sezona za nama je bila nestvarna, dobro smo se zabavili, mnogo puta slavili i predstavili se na svakom mestu na najbolji način. Devojčice su zaista jedan odličan tim.

Takođe, u kategoriji mini basket, gde nastupaju devojčice do 11 godina, odigrale su svoju prvu košarkašku sezonu. One su istovremeno savladavale košarku i učile da se takmiče. U obe stvari su vrlo uspešne. Osvojile su drugo mesto u Prvenstvu Vojvodine, kao i mlađe pionirke, sa samo jednim porazom na kraju sezone. Najupečatljivija je atmosfera u ekipi, zaista jedna sjajna energija iz koje sa lakoćom dolaze rad i napredak. Meni su one dobro društvo, sa svakog treninga odlazimo nasmejani, sve su dobra i lepo vaspitana deca, i drže se zajedno, što je pravi ključ za uspeh. Isto važi za obe generacije koje treniram, a i kod Subića je isti slučaj, to je uopšte naš način rada, duh zajedništva je nešto što negujemo u klubu i na šta smo ponosni. Možda naša deca nisu uvek fizički predodređena za košarku, možda su i ekipe sa kojima igramo jače, ali naša snaga proizilazi iz jedinstva koletiva čime nadjačavamo protivnike”, ističe Nikola Krga, i dodaje da je uspeh i to što će deca košarku nastaviti da igraju sa velikim elanom. Bave se sportom na najkvalitetniji način iako žive u maloj sredini, vide sebe u tome i razvijaju se u jednom afirmišućem, zdravom i prijatnom okruženju.

U klubu su ponosni na činjenicu da su njihove devojčice deo trenažnog procesa i na reprezentativnom nivou. Na regionalnim treninzima koje provodi Košarkaški savez Srbije, učestvovalo je aktivno tokom godine do 12 košarkašica ŽKK “Srbobran”. Ivana Grozdanić, kapiten generacije 2009. je pozvana i na RTC (Razvojno trenažni centar) Košarkaškog saveza Srbije koji će se dešavati u Kragujevcu tokom juna meseca.

Velikom uspehu u ovoj sezoni ne doprinose samo takmičarski uspesi, vrlo je važna brojnost devojčica i devojaka koje su u trenažnom i takmičarskom procesu. Čak 110 članica broji ŽKK “Srbobran”, što je srazmerno veliči mesta iz kog dolazi, verovatno najmasovniji sportski kolektiv te vrste u Srbiji, a sigurno da je od osnivanja kluba to najveći broj članica. Sve zajedno gledano treneri Slobodan Subić, Nikola Krga i Sanja Dunđerski, postavili su sebi visok zadatak za sledeću sezonu, a to je ponoviti uspeh iz ove za nama.

Sezona jeste gotova, ali ova deca košarku rado igraju i u slobodno vreme, ne samo u svojoj režiji na lokalnim terenima, već i u čestim prijateljskim utakmicama koje organizuje klub. Neobičan je podatak da ne postoji klub kod nas koji je u jednoj godini odigrao više utakmica od ŽKK “Srbobran”, što je verovatno doprinelo rezultatima. Ni tu nije kraj, klub se angažovao da se uz tradicionalni turnir u basketu 3 na 3, koji organizuje Opština Srbobran, priredi posebno petodnevno takmičenje u istom sportu za decu. Čelna pozicija Slobodana Subića u Centru za sport i turizam opštine, doprinela je da se ta ideja lakše pretoči u delo. Srbobran može da se pohvali da je jedino mesto u Vojvodini, bar za sad, koje će ove godine imati basket turnir za mlađe kategorije devojčica, ali i dečaka. Još jedan pokazatelj da je Srbobran, iako malo mesto, značajan košarkaški centar.

O turniru koji počinje 13. juna više u sledećoj VESTI.

 

Facebook Komentari