Obeležen Svetski dan borbe protiv pušenja

01. jun 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

Međunarodni Dan borbe protiv pušenja obeležava se 31. maja i u Kalendaru zdravlja je mnogih svetskih organizacija pa tako i Crvenog krsta. U Srbobranu su ga volonteri CK obeležili, kao i uvek, aktivnim učestvovanjem u podizanju svesti građana o ovoj temi.

Postavljanjem štanda i deljenjem štampanpg materijala Srbobrancima, aktivisti su upoznali svoje sugrađane sa svim štetnim aspektima koja ova nezdrava navika ostavlja za sobom. Mlada volonterka Staša Đurić, dobro informisana o aktuelnoj temi, podsetila nas je na to da duvanski dim u sebi sadrži čak 4000 štetnih materija, od toga 43 kancerogenih, i da su isti zaslužni za oboljevanje i prevremeno umiranje od niza bolesti.

“Posebno je važno da ljudi znaju kako duvanski dim utiče na decu i mlade. Mališani koji su mu konstantno izloženi češće oboljevaju od upale uha, bronhitisa i astme, kao i niza drugih bolesti pluća, a česte su i alergije. Izloženost dimu kasnije ostavlja posledice kao što su slabija pažnja, utiče na sposobnost učenja i što je najčešći slučaj, ta deca kasnije postaju pušači. Mladi postaju zavisnici čak iako ne puše, ako su često u društvu pušača. Iako pušenje izaziva brojne kozmetičke probleme, ono što treba više da zabrine su nedostatak fizičke kondicije kod pušača, kratak dah, vrtoglavica, mučnine, a poznato je da ostavljanje cigareta jako teško jer izazivaju snažnu nikotinsku zavisnost. Zato je moj savet mladima da ni ne probaju cigarete”, kaže nam Staša Đurić. Ona je, kao istaknuti volonter Crvenog krsta, pozvala svoje vršnjake i da se pridruže humanitarnom aktivizmu, jer pomažući drugima pomaže se i sebi.

Lifleti su deljeni većem broju prolaznika, pa i onima koji kažu da nisu pušači, jer sigurno u svojoj okolini imaju takve, ali i mlade ljude koji bi to mogli postati. Dizanje svesti kod cele populacije je jako važno, kaže i sekretar Crvenog krsta u Srbobranu, Goran Radovanović, jer se smanjenjem broja pušača direktno utiče na zdravlje cele nacije.

“Na Svetski dan borbe protiv pušenja želimo da podignemo svest javnosti o tome kako duvan utiče i na životnu sredinu, počevši od njegovog uzgoja, proizvodnje i distribucije. Naša kampanja ima za cilj, takođe, da razotkrije napore duvanske industrije da svoje proizvode predstave kao ekološki prihvatljive, što oni nikako nisu. Naše ključne poruke su da je duvan štetan po životnu sredinu, da ostavljanje duvana treba da bude prioritet svakog pušača, i da treba da se pomogne proizvođačima duvana da pređu na uzgajanje ekološki održivih useva”, poručio je Radovanović, ističući da Svetski dan bez duvana ima za cilj promovisanje prevencije, ali i borbe protiv pušenja, apelujući na ljude da se više bave svojim zdravljem, da usvajaju zdrave navike i na posletku vode takav stil života.

On je zatim najavio da će se 9. juna održati redovna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Pozorištancu. Zavod za transfuziju krvi Vojvodine i ovog puta posebno apeluje da je nulta krvna grupa nedostajuća u zalihama, ali da su dobrodošli i davaoci ostalih grupa.

U najavi je nastavak kampanje Crvenog krsta u oblasti Prve pomoći. Edukativne radionice će se pred kraj školske godine sprovoditi u svim osnovnim i srednjoj školi, ali i u vrtićima. Iako najmlađi možda nisu u prilici da pruže Prvu pomoć, u Crvenom krstu smatraju da je važno promovisati je već u tom uzrastu, kako bi se kod dece razvio osećaj važnosti tih znanja i da bi u budućnosti lakše usvajala tehnike potrebne za pružanje Prve pomoći.

Facebook Komentari