Bezbednost učesnika u saobraćaju tiče se svih starosnih grupa

01. jun 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Saobraćaj

Edukacija ostaje prioritetna misija lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja i u prolećnom periodu, s tom razlikom što je poslednji skup održan u utorak, kao interesnu grupu imao starije građane.

U Klubu penzionera u Srbobranu okupio se ovim povodom veliki broj ljudi kako bi čuo predavanje namenjeno upravo najstarijoj populaciji, a tiče se učešća u saobraćaju, bilo kao pešaka, biciklista ili vozača.

“Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije kategorisala je lica starija od 65 godina kao, uz decu, jednu od dve najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju. Ovo je prilika da razgovaramo na tu temu, ukažemo im na najveće opasnosti koje im prete prilikom kretanja u saobraćaju i promovišemo mere kako neke od tih opasnosti umanjiti, ali i podelimo im poklone kao što su reflektujući prsluci, torbe fluoroscentnih boja i osvetljenja za bicikla, što će pomoći njihovoj uočljivosti i većoj bezbednosti. Starije osobe u saobraćaju se najčešće javljaju kao biciklisti i pešaci i uz njihovo odgovorno ponašanje potrebno je da i svi mi obratimo dodatnu pažnju na ovu grupu i svojim odnosom unapredimo njihovu bezbednost”, rekla je u uvodnoj reči Milica Zarić, predsednica Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Srbobran.

Ulogu predavača na sebe su preuzeli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Policijske stanice Srbobran, na prvom mestu Željko Grozdanić, upoznavši srbobranske penzionere prvo sa nekim statističkim podacima, koji se tiču upravo najstarijih učesnika u saobraćaju.

“Na godišnjem nivou u opštini Srbobran dogodi se oko 30 nezgoda u kojima učestvuju biciklisti, obično sa težim posledicama zbog njihove nezaštićenosti. Veoma je važno, najvažnije, da biciklisti budu dobro uočljivo, posebno osvetljeni tokom noći. U 25 prošlogodišnjih akcija pojačane kontrole biciklista pronašli smo veliki broj onih koji nisu bili osvetljeni, bilo je i onih koji su upravljali biciklom pod dejstvom alkohola i sve ta neodgovorna ponašanja uzrokuju nezgode. Svi moramo dati doprinos da bi podigli bezbednost saobraćaja; apelujemo na vas da budete odgovorniji kao biciklisti, želimo da vi apelujete na svoje unuke da ni oni ne voze bez svetala i reflektujućeg prsluka. Kao pešaci potrebno je da koristite trotoare, kojih ima dovoljno, da puteve prelazite na pešačkim prelazima, i stanje ćemo brzo popraviti”, rekao je policajac Grozdanić, čije iskustvo rada upravo u domenu regulisanja saobraćaja daje težinu rečima, jer se svakodnevno susreće sa stvarima o kojima govori.

Facebook Komentari