Ocena žirija: Srbobranci kuvaju najbolji riblji paprikaš

29. maj 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: udruženje

Ni subotnje loše vreme nije omelo obožavaoce ribljeg paprikaša da se okupe u Šumici, 26 ekipa odazvalo se pozivu i postavilo svoje mobilne kuhinje sa namerom da osvoje naslov najboljeg kuvara na prvom takmičenju ove vrste u organizaciji Ekološkog udruženja “Šlajz”.

Iako je bilo prijavljena 31 ekipa, neke su u poslednjem trenutku odustale i ne treba im zameriti jer je dan zaista bio hladan i izazovu su mogli da odgovore samo najhrabriji, ipak i dalje je broj učesnika bio zavidan, a ugođaj na visokom nivou i pored kiše koja je provocirala sve vreme. Manifestacija je naravno u prvi plan stavila kuvani specijalitet od ribe, u ovom slučaju šarana, ali to nije omelo prisutne da sa strane pripremaju i druge popularne gurmanluke izletnika, okretao se roštilj, a ni pasulj nije izostao.

Druženje, okupljanje prijatelja i porodica, bio je prvenstveni cilj ovog skupa, i u tome su organizatori nesumnjivo uspeli, zabave je bilo za sve uzraste, a kišica je, reklo bi se, samo pomogla da se ljudi još bliže skupe pod šatorima, ceradama i suncobranima. Ukupno gledano, ekipa koja je priredila ovu manifestaciju uspela je iz prvog pokušaja da napravi kvalitetno i dobro organizovano takmičenje, za koje i sami veruju da će postati tradicionalno.

“Mi smo mlado udruženje, tako da nam je ovo prvi put da zvanično organizujemo neku manifestaciju, ipak mislim da nam je to pošlo za rukom”, kaže nam Vojin Belić, predsednik Eko-udruženja “Šlajz”. “Predvideli smo da se riblji paprikaš kuva na gas, jer ipak smo mi ekološko udruženje, ali nismo sprečavali ni da se kuva na tradicionalan način, naravno uz oprez. Za sve učesnike smo obezbedili po tri kilograma šarana i začine, kako bi svi imali ravnopravan start, a za sve dalje do cilja imali su prostora da uključe svoje umeće i kuvarske tajne. Drago nam je da su, pored naših domaćih takmičara iz Srbobrana, Turije i Nadalja, došle i ekipe iz Siriga, Temerina, Kaća, Bačke Topole, Kule, Sombora i drugih mesta Bačke”, otkrio nam je Voja Belić.

Žiri koji je bio zadužen za ocenjivanje paprikaša ima međunarodno iskustvo u ovoj oblasti, tako da njihov sud nije mogao da se dovede u pitanje. Predsednik tročlanog žirija bio je Dragan Mitić iz Lovćenca, inače predsednik Udruženja amaterskih kuvara Vojvodine sa sedištem u Bačkoj Topoli, i on nam je objasnio koji su to kriterijumi koje je sudijska trojka postavila kao najvažnije u odabiru savršenog ribljeg paprikaša.

“Pored ukusa i boje kao osnovih parametara, važno je i koliko je dobro riba kuvana. U tanjiru mora da bude cela ‘potkovica ribe’, i po njoj ocenjujemo kakav je ko majstor, ali je bitno i da paprikaš ima određenu koegzistentnost, da svi sastojci zajedno čine jednu homogenu masu, da ne pliva voda zasebno od začina i drugih dodataka koji su korišćeni. Takođe važno je da se ni jedan začin ne ističe zasebno već da budu u ravnoteži, dok se očekuje i da paprikaš ima laganu pikantnu notu. Iako većina kuvara tvrdi da imaju neke tajne sastojke i načine pripreme koji su samo njima svojstveni i čine njihovu čorbu najboljom, ja ipak mislim da to ne odlučuje. Stari alasi su tvrdili da najbolja riblja čorba sadrži pet sastojaka: riba, voda, crni luk, paprika i so. Neki moderni kuvari dodaju svašta, ali po meni je to nepotrebno”, rekao je sudija Mitić.

Na posletku izabrani su i najbolji paprikaši, prvo mesto osvojila je ekipa “Sportski centar Srbobran”, njima je pripao šampionski pehar i vaučer u vrednosti od 15.000 dinara za kupovinu u preduzeću “Kamar plus”. Drugo mesto osvojila je ekipa “Slobodni momci – Bačka Topola”, uz pehar im je dodeljen vaučer u vrednosti od 10.000 dinara za kupovinu u istom preduzeću, dok je treće mesto pripalo ekipi “Kesić” iz Siriga, pehar i vaučer od 5.000 dinara. Pehar su dobili i najmlađi kuvari iz ekipe “Belić-Ćorić”, dok je nagradu za ekipu iz najudaljenig mesta dobio “”Mali Gastronom” iz Kaća.

“Šlajz” je za sve učesnike obezbedio utešne nagrade, kao i majice sa motivima udruženja i takmičenja kao poklon za sećanje na ovaj lep događaj. Za sve posetioce kuvao se poseban kazan sa ribljim paprikašem, a bilo je i pečene ribe, kao poklon domaćina. Organizovana je i nagradna tombola u kojoj su učešće rado uzeli mnogobrojni sponzori, kako mali privrednici iz Srbobrana tako i iz drugih mesta. Iz udruženja se svima zahvaljuju na pomoći uz naravno Opštinu Srbobran koja je podržala manifestaciju.

Facebook Komentari