ZLATNA CITRA održana po 27. put

20. maj 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Manifestacija “Zlatna citra” po 27. put održana je u Srbobranu, u holu Osnovne škole “Jovan Jovanovićč Zmaj”, gde je svoje muzičko umeće pokazalo više od 80 takmičara iz 12 opština, iz osnovnih i srednjih škola sa teritorije Vojvodine.

Ovaj muzički festival za decu je tradicionalno takmičenje koje se održava pod pokroviteljstvom opštine Srbobran, ali i Fondacije Bethlen Gábor iz Budimpešte, Mađarskog nacionalnog saveta, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Izdavačkog zavoda “Forum” Novi Sad, kao i Osnovne škola “Jovan Jovanović Zmaj” koja je domaćin manifestacije.

“Danas je praznik, praznik citraša. Već 27. put za redom organizujemo ovu manifestaciju, čiji je organizator uvek bio Klub ljubitelja citraške muzike, odnosno sada već Kulturni centar Gion Nandor, a škola ‘Jovan Jovanović Zmaj’ nam je domaćin. Dvadeset i sedam godina je dovoljan dokaz da je ova manifestacija za školsku decu Vojvodine našla svoje mesto na paleti narodnih muzičkih smotri mađarske nacionalne zajednice, i ovu tradiciju ćemo nastojati da negujemo i u budućnosti.

Prva ‘Zlatna citra’ bila je organizovana kao prateća priredba velike manifestacije ‘Durindo’ i ‘Đenđešbokrete’, koja je te 1995. godine organizovana u Srbobranu. Inicijator prvog takmičenja bila je nastavnica muzičkog vaspitanja Ibolja Zatko. Zbog lepog odziva dece, sledeće godine smo ponovo organizovali susret i tako iz godine u godinu, sve do danas.

Današnji dan je opet dokazao da postoje oni uporni, oni koji žele da nastave da se dokazuju, a sa druge strane mi smo tu da im pružimo priliku, i da slušamo lepu muziku. Došli su takmičari iz 12 vojvođanskih opština, sa programom koji karakteriše dosta mlađih citraša, što je i dobro za budućnost manifestacije. Ponovo imamo citraše iz Srbobrana što znači da uz određeni napor možemo ponovo da nastavimo putevima naših predaka citraša Rojtavog Galaija, poznatog iz Gionovih romana. Krajem prošle godine ponovo smo izdali prošireno izdanje monografije Srbobranske citre”, rekao je na otvaranju festivala Deže Nemet, predsednik Kulturnog centra Nandor Gion.

Članovi žirija bili su Borši Ferenc, profesor narodne muzike, i Gabriela Sabo, urednica Radio Novog Sada. Bronzanu plaketu dobila su tri orkestra/izvođača, a srebrnu i zlatnu plaketu pet orkestra. Osim toga podeljene su tri specijalne zlatne nagrade. Dodeljena je i “Zlatna citra” koja se smatra najvišim priznanjem u ovom rangu takmičenja. Organizatori su dodelili i zahvalnice profesorima i nastavnicima, koji su decu više meseci pripremali za ovo jedinstveno takmičenje.

Facebook Komentari