Odobrena su sredstva za drugu fazu rekonstrukcije Doma kulture

13. maj 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Vlada Vojvodine odobrila je sredstva za nastavak rekonstrukcije novog Doma kulture u Srbobranu, nekadašnjeg Zadružnog doma, za šta je izdvojila 63 miliona dinara. Ugovore o finansiranju i sufinansiranju projekata obnove i rekonstrukcije kulturnih ustanova i centara u javnoj svojini AP Vojvodine, potpislao je u Staroj Pszovi, osam lokalnih samouprava, ukupne vrednosti 265 miliona dinara, a uručio ih je predstavnicima opština predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

“Predviđeno je da se objekat stare škole ‘Vila Helena’ u Opovu, izgrađen 1900. godine, rekonstruiše i pretvori u prostor javne namene u oblasti kulture. U objektu Centra za kulturu u Golubincima u opštini Stara Pazova planirana je rekonstrukcija i dogradnja, a u Domu kulture u Srbobranu druga faza rekonstrukcije i dogradnje. Zgrada Etnografskog muzeja u Torku, u opštini Žitište, biće kompletno sanirana i nadograđena, dok će objekat Muzeja naivne umetnosti ‘Ilijanum’ u Šidu takođe biti saniran. Predviđena je i sanacija krovnog pokrivača i oluka sa postavljanjem termo i hidro izolacije na objektu Gradskog bioskopa u Bačkoj Palanci, opremanje Narodnog pozorišta ‘Sterija’ u Vršcu savremenom audio-vizuelnom opremom i rasvetom, te opremanje Kulturnog centra u Zrenjaninu. U toku ove godine nastavljamo sa važnim poslovima na rekonstrukciji i adaptaciji domova kulture, kulturnih centara i drugih kulturnih središta, u osam lokalnih samouprava, kao i na njihovom opremanju kako bismo stvorili uslove za kvalitetniji rad tih ustanova”, izjavio je predsednik Mirović.

On je podsetio da je pre oko godinu dana na inicijativu pokrajinskog sekretara za kulturu i kulturnih delatnika započeta obnova kulturnih centara u manjim sredinama – Srbobranu, Ravnom Selu, Lovćencu, a za nekoliko nedelja počinju radovi i na rekonstrukciji Kulturnog centra u Odžacima – sve u cilju stvaranja što boljih uslova za odvijanje kulturnih događaja i rad kulturnih delatnika. “Ovo je velika akcija koja mora imati trajni karakter. Namera nam je da u narednim godinama dođemo do svakog naseljenog mesta i svake opštine obnavljajući objekte kulture, na koje ćemo svi zajedno biti ponosni”, izjavio je Mirović.

Predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, lično je prisustvovao skupu u Staroj Pazovi, zajedno sa članicom Opštinskog veća, Julkicom Popović, gde je istakao važnost ovog ulaganja.

“Nastavlja se jedna od najvažnijih kapitalnih investicija u opštini Srbobran. Danas smo u Staroj Pazovi, zahvaljujući dobroj saradnji i podršci Pokrajinske vlade i predsednika Igora Mirovića, kao i pokrajinske sekretarke za kulturu Dragane Milošević, potpisali ugovor koji će omogućiti novih 63 miliona dinara za drugu fazu rekonstrukcije Doma kulture. Ova faza obuhvata sve završne radove na objektu – postavljanje novih elektro instalacija, novog protivpožarnog sistema, unutrašnje uređenje, opremanje, osvetljenje i ozvučenje, i nakon završetka ovih radova objekat će biti spreman za upotrebu, na raspolaganju svim kulturnim radnicima i svim građanima. Verujem da ćemo sa završetkom radova dobiti jedan od najreprezentativnijih objekata ove vrste, ne samo u Srbobranu već i šire. Ovim ugovorom stvorili smo uslove za raspisivanje javne nabavke koje počinje veoma brzo i očekujem da najkasnije za dva meseca imamo dobijemo izvođača i uvedemo ga u posao”, rekao je nakon potpisivanja ugovora u Staroj Pazovi Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran.

Inače, po svemu sudeći druga faza rekonstrukcije Doma kulture u Srbobranu neće biti jedino ulaganje u objekte namenjene kulturi u 2022. godini. Prema rečima Radivoja Debeljačkog, predsednika opštine, Ministarstvo za kulturu i informisanje najavilo je podršku uređenju objekta Doma kulture u Turiji. “U narednim danima obezbedićemo prvi deo sredstava za početak rekonstrukcije Doma kulture u Turiji. Na neophodnost ulaganja u ovaj objekat ukazivali su nam sami građani i poslušali smo njihov stav; zbog toga smo pred Ministarstvom za kulturu i informisanje, u okviru konkursa ‘Gradovi u fokusu’ pokrenuli inicijativu obnove objekta, za šta uskoro dobijamo podršku vrednu 10 miliona dinara, za rekonstrukciju krova. Opština Srbobran će sama obezbediti dodatnih četiri do pet miliona dinara, što će biti dovoljno da postavimo novi krov i zaštitimo objekat. Danas je u Beogradu na ovu temu održan radni sastanak i potpredsednica Vlade Maja Gojković razmatrala je i projekat u Turiji i najavila podršku njegovoj realizaciji”, saopštio je Debeljački.

Facebook Komentari