Prvi put u Srbobranu, slikarskim umećem se predstavio Aleksandar S. Markov

11. maj 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Svečano otvaranje izložbe slika autora Aleksandra S. Markova, po prvi put upriličeno je u Domu kulture Srbobran proteklog ponedeljka. Kako je ovo njegova tek 4. samostalna izložba, nije još dovoljno poznat publici u Srbiji, ali sigurno je da njegova dela ostavljaju utisak snažnim koloritom.

Posao moderatora svečanosti otvarnja obavila je Tatjana Vujanić, koju nemamo često priliku da vidimo u toj funkciji, iako se dobro snalazi. Ona je predstavila slikara iz susednog nam Bečeja, po profesiji advokata, a nakon što je okupljena publika saznala neke osnovne generalije umetnika i od njega lično je mogla čuti nešto o samim radovima.

“Slikarstvom se bavim amaterski, ono je moj hobi u kojem prilično uživam i koji sam od nedavno odlučio da prikažem i široj publici. U Srbobranu sam izložio 37 dela koje sam nazvao ‘Impresije’, pošto sam ja ne nekoj granici umetničkog pravca apstrakcije, ali svakako nije realizam. Samim tim moje slike su zapravo moje lične impresije, kako ja doživljavam i preslikavam na platno ono što vidim. Sve moje slike su u tehnici akril, a zanimljivo je da u svom radu isključivo koristim špakle različitih veličina i oblika.

Oduvek sam u prstima imao tu neku nit za koju nisam pronalazio vremena da je pretočim u slike. One nastaju bez nekog posebnog povoda, obično u glavi imam već sliku koju kasnije stvorim, a dosta često se dešava da fotografišem mobilnim telefonom nešto što me zaintrigira i to stavim na platno kad sazri u meni. Slike su mi u pokretima dosta jednostavne, ali su bogate u koloritu, i što je zanimljivo nikada sliku ne doterujem naknadno, već ostavim da postoji onako kako je u datom trenutku iz mene izašla. Tematika na njima je raznovrsna, često ni sam ne znam odakle dođe inspiracija, ali me uvek iznenadi da sliku bez izuzetka napravim iz prvog pokušaja onako kako sam je zamislio”, otkriva nam Aleksandar S. Markov.

Dela koja je izložio nastajala su u poslednje 3 godine, odnosno u pitanju je selekcija radova kojih naravno ima mnogo više. Slike izložene u Galeriji Doma kulture nikada ranije nisu bile pred širom publikom, što i ne čudi jer konstantno nastaju nove. Izložba je prodajnog karaktera, iako Aleksandar kaže da je dosta svojih slika i poklonio, što dodatno doprinosi tome da su sve 4 do sad održane izložbe imale različite postavke.

Markov najavljuje da će slika biti još mnogo, jer bliži se smiraj advokatske karijere, u kancelariji je obezbedio naslednike i sada ima mnogo više slobodnog vremena koje će značajnije posvetiti slikarstvu.

Facebook Komentari