Nastavljeno sa aktivnostima u Nedelji Crvenog krsta

11. maj 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Povodom obeležavanja Nedelje Crvenog krsta, u utorak, 10. maja, održana je zajednička akcija sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug”, u prostorijama Narodne kuhinje. U vreme podele besplatnih kuvanih obroka, korisnici usluga kuhinje, koji su dolazili po hranu, mogli su i da provere osnovne parametre zdravlja svog organizma i da se posavetuju sa lekarom.

Goran Radovanović, sekretar Crvenog krsta Srbobran, po ko zna koji put pohvalio je zalaganje aktivista “Plavog kruga” za brigu o zdravlju Srbobranaca, i zahvalio im se na saradnji. “Ne samo da su korisnici Narodne kuhinje preglede obavljali besplatno, nego im nije bila potrebna ni zdravstvena knjižica, a dr Ilija Gazepov je našao vremena da sa svima njima porazgovara, raspita se da li imaju neke bolesti, kako se leče i na posletku im dao zdravstvene savete za sve što je mogao. Tamo gde nije mogao lično da pomogne uputio ih je na pravu adresu. Saradnja naše dve organizacije je učestala i prisna, i normalno je da se naslanjamo jedni na druge, jer se svi bavimo humanitarnim radom i na istom smo putu, u službi naših sugrađana”, kaže Radovanović.

Jučerašnji dan Crveni krst je iskoristio da sprovede i jednu obrazovnu aktivnost, naime volonteri lokalne organizacije posetili su Osnovnu školu “Jovan Jovanović Zmaj”, gde su održali jedan čas učenicima VII razreda. Đaci su upoznati sa svim onim što Crveni krst čini najznačajnijom humanitarnom organizacijom na svetu, pojašnjeni su svi pojmovi i objašnjena vizija u okviru koje deluje Crveni krst, sa posebnim osvrtom na volonterizam i njegovom značaju.

Svoja iskustva su deci preneli volonteri Jovana Mrkšić, Marija Neda i Mihajlo Mrkšić; govorili su o akcijama u kojima su uzeli učešće, o svemu korisnom što su naučili, ali i o ličnom rastu i zadovoljstvu koje svaki pojedinac oseti nakon svakog novog humanog dela. Deci je govoreno o važnosti odgovornog društvenog delovanja, pružanju pomoći nemoćnima i unesrećenima, i kako je to obaveza svakog pojedinca, da je to put ka boljem društvu i kako se kroz humanitarni rad postaje bolji čovek.

Sekretar Radovanović posebno se zahvalio volonterima, mladim i nesebičnim ljudima sa kojima sarađuje. On veruje da ih u Srbobranu ima mnogo, samo se još nisu obreli u humanitarnom radu, stoga ih poziva da se uključe i otkriju da li je to aktivnost koja će ih ispunjavati i možda odrediti u budućnosti.

 

Facebook Komentari