Gimnazijalci iz Dervisiana završili su posetu Srbobranu

10. maj 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran

Kategorija: Deca, Škola

Projekat učeničke razmene danas je završen, učenici iz Albanije napustili su Srbobran posle zanimljivih nedelju dana provedenih sa drugarima iz Gimnazije i stručne škole “Svetozar Miletić”, iskustvo koje će svi dugo pamtiti.

Nakon što su se srbobranski đaci vratili iz Albanije usledila je uzvratna poseta, tako da su domaćini i gosti zamenili uloge. Susret u Srbobranu bio je drugačiji jer su prijateljstva već bila uspostavljena te je sa druženjem mogle odmah da se počne. Mlade Grke sa juga Albanije prvi je primio predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, gde im je upućena dobrodošlica, tu su pozvani da se osećaju kao kod svoje kuće, a podeljeni su i prvi pokloni. Naravno obišili su Srbobran i upoznali se sa njegovim znamenitostima, istorijskim ličnostima i pričama, za šta je bio rezervisan prvi dan boravka.

U petak je na red došao obilazak Vrbasa, gde su učenici bili i smešteni, otišli su u muzeju, učestvovali u nekoliko radionica, posetili umetničku galeriju i pravoslavnu crkvu u ovom mestu. Subota je bila rezervisana za Novi Sad, koji je kao Evropska prestonica kulture 2022. neizostavna destinacija za mlade ljude. Usledila je poseta Petrovaradinskoj tvrđavi, crkvama, muzejima, i naravno sve vreme su učenici obe škole bili zajedno, jer poenta ovog programa i jeste deljenje iskustava i stvaranje međunacionalnih prijateljstava. Sutradan je Kancelarija za mlade opštine Srbobran održala jednu radionicu za učenike, dok je ostatak nedeljnog popodneva proveden na Hipodromu “Vranac”, gde se uživalo u praćenju kasačkih trka.

Ponedeljak je bio poslednji dan boravka u našem mestu za posetioce iz Gimnazije „Dervisan“, iz istoimenog mesta, gde je u fokusu bio praznik 9. maj, Dan pobede. U srbobranskoj školi imali su predavanje o značaju ovog datuma za srpski narod i državu Srbiju, a zatim su se pridružili svečanom obeležavanju ovog datuma na Trgu slobode.

Posle podne istog dana iskorišćeno je za posetu izložbi Udruženja “Ruka spasa”, gde su deca upoznata sa delom tradicije naroda i humanitarnim aspektom rada žena okupljenih oko udruženja. Kako je ovo bila jedna od poslednjih stanica na njihovom putu, učenici su dobili poklon suvenire koji će ih podsećati na posetu Srbiji i Srbobranu. Ipak najviše su im se dopali domaći medenjaci, koji su neizostavna dobrodošlica u sedištu “Ruke spasa”.

Gostima iz Albanije priređena je i oproštajna večera u ponedeljak, gde su sabrani utisci i emocije. Sigurno da je ovo bilo značajno iskustvo za sve učesnike, prvi put su i škole uzele učešće u RYCO programu razmene, verujemo da su svi zajedno zadovoljni i da neće sve ostati samo na uspomenama, već da će stvorena prijateljstva opstati.

 

Facebook Komentari