Sloboda je jedini način kako se može živeti

09. maj 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Srbobran sa ponosom evocira sećanje na dan kada je poražena fašistička ideologija Drugog svetskog rata, i sa čvrstim stavom odbija neonacistiške ideje današnjeg vremena. Obeležavanje Dana pobede i Dana Evrope se u Srbobranu, čini nam se, svake godine obeležava sa sve snažnijim tonom, poručujući da je za Srbobrance sloboda jedini način kako se može živeti.

U organizaciji lokalne samouprave danas je upriličena svečanost gde je sve to još jednom ponovljeno, a zatim su pomenuti oni koji su za tu slobodu i živote dali. Njima su delegacije Opštine Srbobran, Udruženja RVI Srbobran, SUBNOR Srbobran, Udruženja “Hrabri borci” i Opštinskog odbora SNS-a, prineli cveće i položili ga podno spomenika u parku.

Brojnim prisutnim građanima na danas održanoj svečanosti prvi se obratio Bogdan Ljuština, u ime organizacije lokalnog SUBNOR-a, pominjući na prvom mestu upravo one pripadnike različitih naroda, Roma, Jevreja, Srba i drugih, koji su sistemski ubijani u šestogodišnjem ratu. “Napadom fašističke Nemačke na Poljsku, 1. septembra 1939. godine, počeo je najveći svetski sukob koji je odneo milione nedužnih života. Na tlu Evrope on je okončan tek 9. maja 1945. godine, stupanjem na snagu bezuslovne kapitualcije oružane sile Trećeg Rajha. Simbolika današnjeg praznika je očigledna, jer nas u snažnoj borbi za pravdu nisu mimoišla ni stradanja od strane nacističkih, fašističkih i ustaških zločinaca, koja će ostati upisana crnim slovima. Srpski narod je u antifašističkoj borbi podneo jednu od najvećih žrtava u odbrani evropskih vrednosti, učestvujući u pobedi nad najvećim zlom u 20. veku. Sudbina našeg naroda je ponovo bila na ivici gubilišta, ali zahvaljujući junaštvu i hrabrosti naših predaka mi danas imamo svoj identitet. Ne smemo zaboraviti da istorija bude zaboravljena kako bi budućnost počivala na čvrstim temeljima, Istorija srpskog naroda ispisana je krvlju, a bolne uspomene obavezuju nas da snažno čuvamo i negujemo kulturu sećanja, kako nam se zločini poput Jasenovca, Jadovna, Banjice i Staroga sajmišta nikada ne bi ponovili. Opštinska organizacija Saveza udruženja boraca oslobodilačkih ratova Srbobran, izražava zahvalnost lokalanoj samoupravi na negovanju svetlih tradicija svih oslobodilačkih i odbrambenog rata iz skorije istorije. Neka je slava svim žrtvama fašizma!”, poručio je Bogdan Ljuština okupljenima.

Predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, takođe se obratio građanima na Trgu slobode sa dubokim poštovanjem. “Današnji dan više je od datuma koji obeležavamo, danas je dan kada je poražen nacizam, kada negujemo sećanje na trenutak ponovnog evropskog mira, kada je pobedio razum pretvoren u simbol slobode, početak nove epohe među narodima u nadi da ratnih sukoba više nikada neće biti. Stravične žrtve koje su položene, trebale su da postanu garant mira i pouka svima, sa nadom i verom u bolju budućnost i slogu kao temelj vrednosti koju Evropa mora da izgradi iz pepela Drugog svetskog rata. Ipak, dalja istorija je pokazala da nije uvek bilo tako, da velike sile iznova pronalaze nove okvire svojih spoljnopolitičkih interesa, a naš narod je nažalost imao priliku da to oseti i na sopstvenoj koži. Evropa je danas u ponovnom iskušenju kada vojni i politički interesi nadvladavaju samu pomisao na čovekove patnje i njegovo proživljavanje nesreće koju ratni sukobi uvek donose. Srbi su narod koji o tome može mnogo da posvedoči iako je kroz svoju istoriju oduvek bio na strani slobode, ispravnog i pravednog, ali je isto tako zbog toga skupo plaćao cenu. Ponos i prkos jednog naroda u međunarodnim okvirima često znači i izabrani teški put ka konačnoj pobedi, ali isto tako čuva istrajnost ka neprestanoj težnji ispravnim vrednostima, jer time čuvamo ono što imamo i gradimo ono što mora biti deo naše budućnosti.

Pravi primer i trajni dokaz slobodrskog duha našeg naroda ogleda se u činjenici da je marta 1941. godine, u Evropi koja je već u dobroj meri bila okupirana, u veoma složenom trenutku po našu zemlju, prkosno izgovario nacistima i fašistima ‘bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob’. Time je surova i velika cena plaćena za slobodu. S toga ne smemo ispustiti iz sećanja da je Drugi svetski rat pored okupacije naše zemlje doneo i stravične zločine koje su nacisti i njihovi sledbenici činili. Nikada ne smemo zaboraviti strašan zločin u Kragujevcu, nemilosrdne i okrutne racije u južnoj Bačkoj, Staro sajmište i Banjički logor, Jadovno, logore u Jasenovcu nad kojima su se čak i nemački nacisti zgržavali, ali i mnoga druga mesta gde su nevine žrtve mučene i mučki ubijane. Nažalost, sve ovo pojedincima nije dovoljno da sagledaju kakvo je zlo nacizam stvorilo, da shvate neophodnost krajnjeg uništavanja ovakve ideologije, već, naprotiv, veličaju zlikovce opravdavajući ili umanjujući njihova zlodela. Tim pre, želim sa ovog mesta, ispred spomenika slobodi, kao jednom od simbola našeg mesta, da jasno i glasno ponovim da neofašizmu i neonacizmu nije mesto među nama! Zbog toga je važno ponavljati kome pripadamo i šta su naši preci učinili za nas da bi mi danas živeli slobodno. Na nama je da njihova borba i žrtva ostane upamćena kao večno sećanje na događaje koji su zauvek promenili svet, ali i kao podsetnik na vrednosti za koje su naši preci bili spremni da polože svoje živote. Poštovani građani, čestitam Vam Dan pobede i Dan Evrope!”, rekao je obraćajući se skupu Radivoj Debeljački.

Kako bi svečanost na Trgu slobode bila lepša i bogatija svoj su doprinos dali učenici OŠ “Vuk Karadžić”, horskim pevanjem himne Republike Srbije “Bože pravde”. Ceremoniji odavanja pošte doprineli su i učenici Gimnazije i  srtučne škole “Svetozar Miletić”: Učenica Jovana Grabež govorila je stihove pesme “Majka Pravoslavna” Vladimira Nazora, Darija Čolić i Veljko Golub su recitovali poemu “O Jasenovcu” Milene Severović, dok je za kraj poemu “Rano moja” veličanstveno otpevala Biljana Jacić, pobravši najveći aplauz.

 

Facebook Komentari