Milorad Janjuš je novi trener ekipe iz Šumice

07. maj 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Fudbal, Sport

Fudbalski klub “Srbobran” imao je odličnu polu sezonu, ali ih pred kraj iste sustižu problemi koji nikako nisu lepi u sportu, to su povrede, veliki broj kartona i na posletku odlazak trenera. Kormilo seniorskog sastava sa Vašarišta preuzeo je nedavno Milorad Janjuš, iako na trenerskoj poziciji nema decenijsko iskustvo, iza njega stoji zavidna igračka karijera i neutoljen apetit za nadmetanjem.

Milorad Janjuš dolazi iz Bečeja, svoju fudbalsku karijeru počeo je u vojvođanskim klubovima, kao što su FK “Čelarevo”, “Crvenka” i naravno “Bečej”, zatim “Novi Sad” i “Spartak” iz Subotice, odakle se uputio u Aziju. “Igrao sam u Uzbekistanu, Iranu, Maleziji, Vijetnamu, Malti, čak i na Maldivima sam igrao ligu, tako da imam bogato internacionalno iskustvo. Bio sam učesnik azijske Lige šampiona, a u Iranu sam osvojio šampionat. Mogu reći da sam imao zanimljivu i dosta uspešnu igračku karijeru, sada to stečeno znanje i iskustvo pretačem u nadam se jednako uspešnu trenersku karijeru. Kao mlad trener, stekao sam B licencu, radim već duže vreme u Bečeju sa decom, pre toga sam na Malti, uz igrački status, bio i pomoćni trener seniorskog tima, ali i trener U18 ekipe.

U ‘Srbobran’ sam došao na predlog predsednika kluba, Nemanje Perendića, koji mi je bio saigrači u FK ‘Novi Sad’, ali i rival na terenu kada smo igrali za različite klubove, tako da se poznajemo zaista duga. Prihvatio sam da preuzmem seniorski sastav i istovremeno izazov osvajanja tog drugog mesta u PFL ‘Subotica’, koje vodi u baraž za plasman u viši rang. Na žalost osvajanje prvog mesta nije realno, i to drugo mesto je trenutno daleko, ali ovo je fudbal, a u njemu je svašta moguće, pogotovo kada postoji želja i kada se dobro radi. Moj prvi utisak je dobar, vidim da je tim dosta kvalitetan, ima veći broj kvalitetnih igrača u ekipi, takođe ima i mladih momaka, tako da ima prostora da se radi i napravi još bolji kolektiv. Cilj za ovu sezonu je jasan, samo trebamo to i pokazati na terenu i postići dobre rezultate”, rekao je Milorad Janjuš, novi trener seniorskog sastava kluba iz Šumice.

Potvrdio nam je tridesetdevetogodišnji fudbalski stručnjak da je u razgovoru sa predsednikom kluba govorio i o mogućem nastavku saradnje u narednoj sezoni. “Tek sam došao, neće biti lako odmah napraviti rezultat, niti sa sigurnošću mogu reći da ćemo cilj ostvariti, to zavisi i od protivničkih ekipa i brojnih drugih faktora, ali važno je da ćemo se potruditi maksimalno da se želje ispune. Čak i ukoliko klub naredne sezone nastavi da igra ovo takmičenje, verujem da ću ostati na klupi ‘Srbobrana’ i da ćemo onda od prvog kola napadati tu prvu poziciju koja vodi direktno u Vojvođansku ligu”, kaže za kraj razgovora trener Janjuš.

Posetu Fudbalskom klubu “Srbobran” iskoristili smo i za razgovor sa njegovim predsednikom, koji je pratio odvijanje trenažnog procesa, ne samo seniorskog na glavnom terenu, već i mlađe selekcije na pomoćnom terenu, koja uz nadzor Zorana Mijića treba da obezbedi uspešnu budućnost kluba. Nemanja Perendić je posebno ponosan na decu koja fudbalski statasavaju u klubu, i kaže da su sva ulaganja u infrastrukturu najviše namenjena njima. Ipak, prvo smo malo razgovarali o aktuelnoj temi.

“Dugo se nismo oglašavali, a tamo gde se radi i ulaže novina uvek ima. Najnovija vest je da je došlo do smene na mestu trenera seniorskog tima. Ovu priliku iskoristiću da se zahvalim Siniši Todoroviću za sve što je učinio za naš klub, zbog čega mu i želim puno sreće i uspeha u životu i daljem radu. Ekipu je preuzeo Milorad Janjuš, čovek kome smo ukazali poverenje i za koga verujemo da svojim fudbalskim iskustvom može da donese nešto novo i značajno za našu ekipu, ali i momcima pojedinačno. 

Iako rezultat na tabeli ne pokazuje ono što smo svi očekivali, mi nismo odustali od trke za plasman u viši rang takmičenja. Sportski primamo rezultate kakvi god da jesu i okrećemo se sledećem izazovu. Ima još da se igra do kraja sezone, afirmisali smo dvojicu mladih igrača u par poslednjih utakmica, to su Zoran Milosavljević i David Miković, koji će u narednom periodu činiti tu okosnicu tima sastavlenu od srbobranskih igrača, na čemu smo i do sad insistirali. Čak iako se desi da ostanemo u ovom takmičenju nećemo to smatrati neuspehom, porazi služe da se iz njih izvlače pouke i da se zatim radom stvori bolji tim i kvalitetnija igra. To je pravi sportski odnos i to je ono što negujemo u našem klubu”, ističe Perendić.

Iako je njegov prvi tim tek pre dva kola doživela prvi poraz, u prolećnom delu sezone, to se nije desilo zbog loše igre, već usled nedostatka igrača sprečenih da nastupe zbog povreda i brojnih kartona. Ovde je važno reći, iako u klubu to ne žele da kažu, da je odnos nekih sudija u najmanju ruku čudan. Jedan delilac pravde na utakmicama FK “Srbobrana” je u 4 nastupa dosudio čak 6 crvenih kartona našim igračima. Prostim pogledom u statistiku lako je utvrditi da tu nešto ne štima. Od derbija sa Vrbašanima, “Srbobran” ni jednu utakmicu nije bio kompletan, a posebno su stvari postale problematične nakon što su se povredili Dugonjić i Živanović.

U nastavku razgovora Perendić je govorio o onome na šta je ponosan. “Namerno za kraj ostavljam ono što nas sve u klubu najviše raduje, a to je da iz nedelje u nedelju na našim terenima ima sve više dece. Zalog za budućnost postoji i to je ono što nam daje elana za rad i zbog čega unapređujemo uslove u klubu. Posebno smo zadovoljni saradnjom koju imamo sa školom fudbala ‘TSC’ iz Bačke Topole. Naši treneri, predvođeni Zoranom Mijićem, treninge vode po propisanom programu, detaljno se beleži šta je sve rađeno i prati se napredak dečaka. Pored toga, sve mlađe selekcije kluba se takmiče u kvalitetnim ligama grada Novog Sada, što je za nas  jedan veliki ‘zalogaj’. Ono što moram napomenuti je da se tu rezultati očekuju tek u narednim sezonama, jer su naša deca dosta mlađa od dečaka u novosadskim klubovima. Zato ne treba niko da se nervira kad izgubimo, pobede će doći iz iskustva igranja sa jačim protivnicima, a i kada naši dečaci više ne budu za glavu niži od svojih suparnika”, uz osmeh dodaje prvi čovek kluba, Nemanja Perendić.

Više puta pomenuto ulaganje u infrastrukturu nastavlja se bey prekida, posle uklanjanja nebezbedne tribine i ograđivanja stadiona, na red je došlo uređenje zgrade uz glavni teren, gde su smešteni klubski bife i na spratu zastakljena loža. Objekat je sad rekonstruisan, čini ukupnu sliku lepšom, a funkciju boljom. Poslednje u nizu ulaganja je postavljanje dva reflektora na glavnom terenu, a uskoro se očekuju još dva, čime će se stvoriti uslovi za održavanje treninga i u večernjim terminima. U klubu napominju da ovde nije reč o nekakvom hiru uprave, već o stvarnoj potrebi, koju i obrazlažu.

Seniorski sastav kluba čine igrači kojima trčanje za loptom nije profesija, već imaju obaveze prema svojim poslodavcima kako bi obezbedili egzistenciju sebi i svojim porodicama. Često je slučaj da ekipa nije kompletna na treninzima upravo iz tih razloga, te postoji opravdana potreba da se treninzi održavaju u nekim kasnijim terminima koji odgovaraju većini igrača. Za održavanje treninga uveče potrebno je adekvatno osvetljenje. Zimi se rano smrkava, na ovaj način će taj problem biti prevaziđen, a istovremeno se stvaraju uslovi da se treninzi u toplije doba godine ne održavaju po žegi, već u prijatnijim terminima. Za ovo ulaganje, ali i sva prethodna, zahvalnost predsednika Nemanje Perendića i njegovih saradnika, ide Opštini Srbobran, i njenom predsedniku Radivoju Debeljačkom. Kako kaže Perendić, postoji veliki stepen razumevanja za potrebe kluba u lokalnoj samoupravi, i obostrana želja da se ulaganjem u infrasturkturu obezbede najbolji uslovi za razvoj mladih fudbalera.

Facebook Komentari