Dobrodošli u Srbobran i Srbiju!

05. maj 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Škola

Projekat čija je svrha spajanje učenika srednjih škola jugoistočne Evrope doveo je danas u Srbobran grupu đaka iz Albanije, iz oblasti Đirokastra sa krajnjeg juga ove zemlje. Oni su došli u uzvratnu posetu, nakon što su gimnazijalci iz našeg mesta vratili sa sedmodnevnog edukativnog puta.

Naziv projekta “Super škola” programa RICO, spojio je učenike Gimnazije i srednje stručne škole “Svetozar Miletić” i Gimnazije “Dervisan”, iz istoimenog mesta, sa ciljem upoznavanja tradicije i običaja drugih naroda i narodnosti.

Učenike obe škole, kao i njihove profesore primio je u toku prepodneva predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, sa željom da ih sve zajedno pozdravi i čestita im na tome što bez predrasuda i uz znatiželju uspostavljaju prijateljske odnose.

“Mislim da je ovaj program razmene učenika vrlo značajan, da će vam iskustvo koje stičete kroz njega značiti u životu. Steći ćete prijateljstva i ko zna šta sve novo kroz ovakav vid međunarodne saradnje. Upoznavanje drugih naroda i njihovih običaja je dobro po više osnova, ne samo da ćete nešto novo naučiti, već ćete postati još otvoreniji za neke buduće ideje koje vam život mogu promeniti na bolje. Rušenje barijera je vrlo važno, bez toga nema napretka ni razvitka, kako zemlje tako i pojedinaca, vama to ide odlično, i zato vam još jednom četitam”, između ostalog rekao je Debeljački na prijemu. On je izrazio mišljenje da dva naroda, kao uostalom i drugi narodi na Balkanu, imaju mnogo toga zajedničkog i da postoji plodno tlo za prožimanje saradnje i prijateljstva.

Njemu se na dobrodošlici zahvalila profesorica Alexandra Nikou, profesorica grčkog jezika, na kom je i govorila u Skupštinskoj sali Opštine Srbobran, dok je na engleski njene reči prevodila učenica Ioanna Litsi, a zatim se i sama obratila iznoseći svoje prve utiske o našem mestu.

“Kroz komunikaciju sa profesorima Gimnazije u Srbobranu shvatili smo da imamo dosta sličnosti i da imamo puno prostora za uspostavljanje saradnje. Iz naše škole stiglo je 14 učenika i dva profesora, posetili smo mnoga mesta u Srbobranu i veoma mi se sviđa kako izgleda. Mnogo je bolji nego što je to predstavljeno na internetu, mada mi se i tamo već bio svideo”, rekla je sedamnaestogodišnja Ioanna Litsi. Razgovoru su se priključili i naši učenici, kao i direktorica srbobranse srednje škole, Jasmina Šeguljev, a zanimljivo je da je sva komunikacija vođena isključivo na engleskom jeziku.

Pored svih pomenutih rijemu su prisustvovali još: Julkica Popović, članica Opštinskog veća, Kristijan Kočiš, pomoćnik predsednika opštine, i Danijela Vujačić, načelnica Opštinske uprave. Na kraju je predsednik Debeljački svim svojim gostima uručio prigodne poklone za sećanje na današnji dan.

Facebook Komentari