Poklon auto-sedište za svako prvorođeno dete

27. april 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava, Saobraćaj

Opštinska uprava godinama u nazad naglašava da je briga o deci jedan od najvažnijih njenih zadataka, brojnim programima lokalna administracija utiče na to da najmlađi članovi zajednica imaju dobre uslove za razvoj. Na danas održanom skupu u Skupštinskoj sali dodata je i jedna nova mera koja treba da podigne bezbednost dece u saobraćaju.

Naime održano je predavanje o pravilnoj upotrebi dečijih sedišta u automobilima i njihovom značaju, a zatim je Milica Zarić, zamenica predsednika opštine Srbobran, uručila mladim roditeljima upravo pomenuta sedišta, kao poklon lokalne samouprave. Idejni tvorac akcije je lokalni Savet za bezbednost saobraćaja, kojim predsedava upravo Zarić, sa namerom da ovo postane redovna aktivnost.

Milica Zarić izrazila je veliko zadovoljstvo što je u prilici da pozdravi mlade roditelje u ime Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Srbobran i Opštine Srbobran. “Ovo je prvi put da se ovakva akcija organizuje kod nas, cilj nam je da ukažemo na bezbednost dece, deca su najranjivija grupa društva i upravo zelimo da na njih stavimo akcenat i povećamo njihovu bezbednost u saobraćaju. Uzimajući u obzir da se ova akcija po prvi put realizuje kod nas, ove godine sedišta ce dobiti svako prvorođeno dete sa teritorije nase opštine. Nadamo se da ćemo naredne godine uspeti da obezbedimo sredstva uz podršku Agencije za bezbednost saobraćaja za svako novorođenče sa teritorije naše opštine”, rekla je Zarić i podsetila da Opština za svako novorođenče izdvaja po 20.000 dinara i poklon u vidu bebi opreme.

Obuku roditelja, o bezbednoj upotrebi auto-sedišta, obezbedila je Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, čije su predstavnice stručno, a opet prijemčivo običnom čoveku, govorile o svim aspektima upotrebe sedišta i na trening modelu pokazale sve što je važno da roditelji znaju. Jedna od predavača, Jelena Aksentijević, kaže da je inicijalna ideja o održavanju edukacije potekla od Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Srbobran, a da su oni rado odgovorili i unapredili već dobru saradnju.

“Ovom prilikom roditelji su imali mogućnost da čuju kako da na pravilan način prevoze svoju decu u vozilima. Ovo je veoma važno kako bi smo uticali na povećanje broja učesnika u saobraćaju koji koriste dečija auto-sedišta za prevoz dece. Time se unapređuje bezbednost dece u saobraćaju kao putnika, ali i podiže ukupna bezbednost”, istakla je Aksentijević naglašavajući da je upitreba ovakvih sedišta i zakonom propisana obaveza.

Nakon završenog predavanja, prisutnim roditeljima prvorođene dece su Milica Zarić i Zoran Dudvarski, pomoćnik predsednika opštine Srbobran, uručili vredne poklone u vidu auto-sedišta.

 

Facebook Komentari