Održan je trening za poverenike civilne zaštite

26. april 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Krizne situacije, kao ona izazvana pandemijom virusa COVID-19, zahtevaju angažovanje posebnih organizacija koje će biti spremne da odgovore izazovima nastalim usled katastrofa izazvanih delovanjem prirode. S tim u vezi danas je u Skupštinskoj sali Opštine Srbobran održana obuka za poverenike civilne zaštite na lokalu.

Na mesta poverenika civilne zaštite, na teritoriji opštine Srbobran, imenovane su 43 osobe: 32 u Srbobranu, 6 u Turiji i 5 u Nadalju, uz jednak broj zamenika u svim mestima. Predavanje, odnosno  trening za poverenike civilne zaštite i njihove zamenike bio je na temu Smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda u organizaciji “Caritas Srbija”.

Predsednik opštine Srbobran, ujedno i komandant za vanredne situacije na lokalnom nivou, Radivoj Debeljački, prvi se obratio okupljenima zahvalivši im se što su u velikom broju došli na obuku.

“U situaciji kakva je bila u punom jeku pandemije, kada smo imali vanrednu situaciju, videlo se koliko je važno da imamo jednu pravu organizaciju unutar civilne zaštite. Tu posebno mislim na organizovane volontere koji su učestvovali u obezbeđivanju svega potrebno za naše građane koji nisu mogli da napuštaju domove. Uz osvrt na taj period, smatram da je ova obuka od izuzetne važnosti zbog čega joj i lično prisustvujem, ne samo kako bih pružio podršku već i kako bih nešto naučio. Kada je situacija uobičajena, pod kontrolom, neko bi mogao reći da su ovakvi treninzi manje važni, ali treba imati na umu da krizne situacije najčešće dolaze iznenada, a mi želimo da neku buduću, takvu potencijalnu situaciju, dočekamo spremni. Poverenike i zamenike poverenika birali smo tako da budu zaduženi za delove naselja gde žive, gde poznaju ljude i prilike, zato i verujem da će civilna zaštita u našoj opštini u buduće funkcionisati još bolje, uz savete i obuke koje ćemo usvojiti”, rekao je u uvodnom izlaganju Radivoj Debeljački.

“Caritas” je nevladina organizacija koja se već 25 godina bavi socijalno-humanitarnim radom, ali i pripremama, organizovanjem i realizacijom različitih programa pomoći pojedincima i društvenim grupama. Ispred “Caritas Srbija” okupljene u Skupštinskoj sali pozdravio je Elemir Džudžar, koordinator projekta koji se realizuje u Srbobranu, ali i brojnim drugim opštinama.

“Jako mi je drago kada na jednom ovakvom treningu vidim ovoliki broj ljudi, na čemu sam zahvalan, jer znam da će znanje koje želimo da podelimo biti i implementirano. Nakon treninga nastavićemo saradnju održavanjem sastanaka, na kojima ćemo videti koje su to možda rizične tačke jedinstvene baš za opštinu Srbobrana, ili neka naselja, kako bi smo im posvetili veću pažnju. Bavićemo se onim kriznim situacijama koje mogu da se dese u kontinentalnom delu Evrope, u Srbiji i konkretno u Vojvodini, nećemo gubiti vreme na prirodne nepogode koje nisu karakteristične za naše podneblje, jer želja nam je i da budemo produktivni”, istakao je koordinator Elemir Džudžar, koji se zahvalio predsedniku opštine Srbobran i saradnicima na kvalitetnoj saradnji, iskazanoj ozbiljnosti i razumevanju važnosti razvoja civilne zaštite.

Trening je vodila Dragana Ostojić, diplomirani menadžer civilne odbrane. Znanje stečeno na Fakultetu bezbednosti već 6 godina koristi da podučava ljude kroz ovakve i slične projekte, a pored toga radi i procene rizika od katastrofa i planove zaštita i spasavanje, što sve zajedno garantuje da su srbobranski poverenici i zamenici kao instruktora dobili više nego stručnu osobu. Ona je istakla da, iako zakon poverenicima civilne zaštite posvećuje samo jedan mali pasus, njihova uloga i odgovornost je na terenu jako velika.

Facebook Komentari