Potpisani ugovor omogućiće pošumljavanje nove površine u Srbobranu

20. april 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Palata Srbija danas je bilo mesto potpisivanja ugovor između Ministarstva zaštite životne sredine i Opštine Srbobran, o dodeli sredstava za pošumljavanje novih slobodnih površina. Na ugovor su svoje potpise stavili resorna ministarka Irena Vujović i Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran.

Ministarstvo je ugovore potpisalo sa 37 lokalnih samouprava za 42 projekta pošumljavanja i ozelenjavanja širom Srbije, ukupne vrednosti 100 miliona dinara. Opštini Srbobran za ovu namenu pripalo je 2,4 miliona dinara, uz obavezu da iz sopstvenog budžeta izdvoji dodatnih 1,3 miliona dinara.

“Važno je da nastavimo sa dodatnim pošumljavanjem na teritoriji naše opštine. Iz tog razloga mi je drago što je Ministarstvo zaštite životne sredine prepoznalo potrebu da podrži ovakvu inicijativu jer je važno da u što većoj meri povećamo naš šumski fond. Trudićemo se da i u narednom periodu delegiramo ovakve i slične projekte koji će doprineti boljoj zaštiti životne sredine. Prema projektu, biće pošumljena pozicija sa koje je uklonjena divlja deponija, iza nekadašnje klanice u Srbobranu”, rekao je Radivoj Debeljački.

Ministarka Irena Vujović rekla je da su lokalne samouprave i ove godine na javnom konkursu Ministarstva zaštite životne sredine kandidovale dobre projekte, ističući da je pošumljavanje od neprocenjive važnosti za životnu sredinu.

“Od velikog je značaja što nastavljamo zajedno da radimo na projektima koji doprinose poboljšanju kvaliteta vazduha, a pozitivno utiču i na vodni resurs i kvalitet zemljišta. Prošle godine smo, zahvaljujući ovom konkursu, ali i dobroj saradnji sa lokalnim samoupravama, zajedno zasadili više od 150.000 sadnica širom Srbije. Povećanje procenta pošumljenosti Srbije je u skladu sa Zelenom agendom i to je naš zajednički cilj i zadatak“, rekla je nakon potpisivanja ugovora Irena Vujović.

Facebook Komentari