RUKA SPASA otvorila dečiju izložbu kreativnih radova

15. april 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, udruženje

Kao epilog celomesečnog održavanja radionica za decu, sinoć je u Udruženju “Ruka spasa” održana izložba radova nastalih na ovim okupljanjima malih kreativaca.

Deca su na izložbu dovela svoje roditelje kako bi im pokazali šta su sve lepo pravili i naučili, a tu su i saznali da će se sa održavanjem radionica uskoro nastavi. Na jednom mestu su bili izloženi radovi sve dece, njih 63, jastučići sa izvezenim imenima, torbice i lutkice, koje su deca pravila uz nadzor članica udruženja, i koje su posle izložbe mogli da ponesu sa sobom. Članica udruženja su ih sinoć dočekale sa domaćim kolačima, keksićima i naravno osveženjem.

Izložbu je otvorila Savka Lazić, predsednica Udruženja “Ruka spas”, ističući da neki od roditelja verovatrno do sad nisu znali koliko su im deca kreativna. “Naša radionica je posebna po tome što ima za cilj očuvanje tradicionalnih načina izrade ručnih radova, kao što su vez, pletenje, šivenje. Svoje znanje smo želele da prenesemo na mlađe generacije, decu školskog uzrasta, kako takva vrsta izrade i obrade tkanina ne bi bila zaboravljena. Nismo bili sigurni na početku da li će to decu uopšte zanimati, ali smo bili jako pozitivno iznenađeni kad se prijavilo njih više od 60. U početku smo bile zabrinute, kako ćemo raditi sa tolikim brojem dece, ipak ona su bila divna, poslušna i mirna, želela su da nauče jer im je izrada svega toga bila zanimljiva, mogla su da ispolje svoju kreativnost. Radionice smo počeli sa dekupažom kao najlakšim, potom smo izrađivali tašnice, a zatim smo pravili krpene lutke koje su bile najsloženije za izradu. I pored toga što je svako sledeći rad bio komplikovaniji niko nije odustajao, već su se sve više trudili kako bi završili zadatke. Moram reći da sam ponosna na njih”, rekla je gospođa Lazić, izražavajući žaljenje što su neka deca, koja su došla sa zakašnjenjem, morala biti odbijena, jer je udruženje ograničeno prostorom i ljudstvom.

Ona se zahvalila opštini Srbobran koja je finansirala ovaj projekat, prepoznavši ga kao značajan, što su potvrdili i članovi Opštinskog veća sinoć prisutni na otvaranju izložbe, dr Ilija Gazepov i Julkica Popović.

“Lokalna samouprava je kreativne radionice ‘Ruke spasa’ prepoznala kao jedan jako dobar način da se očuva tradicija i kultura naroda. Nekada su bake učile decu ovim tehnikama i tako se znanje prenosilo, a kako je danas sve manje toga, mislili smo da su radionice adekvatan način da se sa prenošenjem znanja na nove generacije nastavi i tako sačuva od zaborava”, objasnila je Julkica Popović.

Iz Udruženja “Ruka spasa” poručili su roditeljima, ukoliko su zainteresovani da im deca nastave dolaziti na radionice, da ne napuštaju Viber grupu jer će uskoro biti upućeno obaveštenje o novim terminima. Ono što je važno znati je da će broj učesnika biti značajno manji, ograničen zbog lakšeg rada na komplikovanijim zadacima, te se apeluje da se jave, kada prijave budu otvorene, oni koji zaista žele da nešto nauče, rade na tome i dolaze redovno.

Facebook Komentari