Igor Mirović: Novi Dom kulture znači bogatiji kulturni život cele opštine

12. april 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Zgrada na uglu ulica Jovine i Bardove, nekada Dom zadruge a uskoro kulture, oslobođena je skela, zasijala je nova fasada i pokazala svu lepotu vremešnog zdanja. Kako su radovi prve faze pri kraju, objekat je još jednom obišao predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, kako bi se uverio da su uložena sredstva dobro iskorišćena.

Mirović je u Srbobran došao u pratnji glumca i reditelja Lazara Ristovskog, ali i Pokrajinske sekretarke za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragane Milošević. Dočekao ih je predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, kao i predsednica SO Srbobran Milena Alargić, i direktorica Doma kulture u Srbobranu, Sonja Stojnović. Zajedno su obišli objekat, gde je Debeljački gostima detaljno govorio o svemu što je urađeno u periodu između dve posete, ali i planovima za drugu fazu radova, za koju Pokrajinska vlada tek treba da odobri sredstva.

“Obišli smo radove na rekonstrukciji domova kulture u Srbobranu i Lovćenac, i izgradnji Doma kulture u Ravnom Selu. Trenutno se slični radovi izvode i na objektima u Velebitu, u opštini Kanjiža, a plan je da tokom godine započnemo radove i u opštinama Opovo, Žitište, Stara Pazova, Bačka Palanka, Šid, Odžaci i u gradu Somboru. To je od ogromne važnosti za mlade ljude i kulturne delatnike u ovim mestima jer ćemo imati širom Vojvodine prostor i uslove u kojima će pored lokalnih kulturnih zajednica, društava i amatera, i veliki umetnici predstavljti svoje sadržaje. Sva ova mesta će živeti bogatijim kulturnim životom i dobiće prostor da na reprezentativan način pokažu sve ono što imaju Vojvodina i srpska kultura u celini. Nastavićemo ovaj posao sve dok u svakom mestu ne uredimo sve kulturne centre i domove kulture baš do onog nivoa da svi sadržaji budu predstavljeni na pravi način. U ovoj godini smo za obnovu i opremanje domova kulture širom Vojvodine izdvojili više od 700 miliona dinara”, između ostalog rekao je danas Igor Mirović.

Nešto konkretnije o samim radovima u našem mestu otkrio nam je Radivoj Debeljački: “Prva faza rekonstrukcije Doma kulture u Srbobranu privodi se kraju, nakon čega nas očekuje i druga, završna faza radova na ovom objektu. Zadovoljni smo kako teče rekonstrukcija, završena je zamena stolarije, sanirana je fasada koja sada ima jedan novi reprezentativan izgled, urađena je dogradnja objekta u dvorištu gde će biti smeštene svlačionice i pripremne prostoije pred izlazak na scenu, i ono što je bilo vrlo važno, a to je zamena krova na celom objektu. U drugoj fazi je predviđena zamena elektro instalacija, malterisanje, krečenje, postavljenje rasvete, stolica i svega drugog što spada u opremanja Doma kulture, kako bi bio potpuno funkcionalan i prepušten na upotrebu našim kulturnim radnicima. 

Zahvalio bih se Pokrajinskoj vladi na velikoj podršci za ovaj projekat, kao i za druge projekte na teritoriji naše opštine, nadam se da ćemo vrlo brzo obezbediti sredstva za drugu fazu radova, i da će se naša plodonosna saradnja nastaviti jednakim intenzitetom i u budućnosti. Čim dobijemo sredstva za nastavak radova raspisaćemo tender, a moja očekivanja su da ćemo početkom naredne godine, ako ubrzamo preceduru možda čak i krajem ove, imati novi Dom kulture spreman za upotrebu”, rekao je Radivoj Debeljački.

U holu zgrade izgrađeno je novo stepenište kako bi zgrada na uglu bila potpuno funkcionalna i nezavisna od dela zgrade u ulici Zmaj Jovinoj. Stepenište omogućava pristup na dva sprata gde će biti smešten Dom kulture, ali i kulturno-umetnička društva i svi ostali kulturni radnici sa teritorije opštine Srbobran. Želja je lokalne samouprave da ovaj objekat bude mesto okupljanja za kompletan svet umetnosti i postane Dom kulture u pravom smislu reči.

Sala Malog pozorišta ostaje i dalje u upotrebi, stim što će sva veća i značajnija dešavanja preći u novi objekat. Pozorištance će biti na raspolaganju kao i do sad, što ostavlja prostora za neke nove sadržaje, manifestacije i skupove, za organizovanje većeg broja kulturnih dešavanja. Na ovaj način kultura u Srbobranu ima prostora za rast i razvoj što je možda i najveći benefit.

Facebook Komentari