Srbobran je obeležio Međunarodni dan Roma

08. april 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Danas se obeležava Svetski dan Roma, ustanovljen 1990. godine u poljskom gradu Serocku, kao podsetnik na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan u Londonu od 4. do 8. aprila 1971. godine.

Obeležavanje 8. aprila je postalo tradicija i u Srbobranu, gde se podizanjem zastave na Trgu slobode jasno poručuje da su Romi ravnopravni građanai u našem društvu i važni činioci kulturno istorijske celine kakva je Vojvodina.

Nakon što se zavijorila plavo zelena zastava sa točkom pored srbobranskog Kipa slobode, sa nekoliko reči je dr Ilija Gazepov, član Opštinskog veća zadužen i za verske zajednice, potvrdio stav Opštinske uprave da su Romi deo lokalne zajednice kojem se poklanja posebna pažnja.

“Kao i u mnogim zemljama širom sveta, Dan roma se kod nas obeležava na svečan način, podizanjem zastave na glavnom opštinskom trgu. Cilj obeležavanja ovog dana je da se ukaže na položaj romske populacije u svakoj sredini gde žive, jer još uvek postoji velika diskriminacija i nedovoljno socijalno uključivanje u sve tokove modernog društva, kako muškog tako i ženskog dela populacije. Mi se u našoj sredini trudimo da budemo u stalnom kontaktu sa organizacijama i predstavnicima romske narodnosti. Trudimo se da im pomognemo u ostvarivanju prava, da ih uključimo u većem broju u društvene tokove, i uopšte da izađemo u susret svim njihovim zahtevima. Tako će biti i u buduće, jer želimo da njihovu poziciju drastično poboljšamo”, poručio je sa Trga slobode dr Ilija Gazepov.

Facebook Komentari