Zajedničko obeležavanje Svetskog dana zdravlja

07. april 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

Svetski dan zdravlja okupio je na jednom mestu, u sedištu Udruženja “Biser” na Vašarištu, članove Društva za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug”, Crveni krst, članove Opštinskog veća, i naravno domaćine, korisnike dnevnog boravka i zaposlene u lokalnom Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama.

Srbobranski “Plavi krug” je u akciji kontrole zdravstvenog stanja građana već dve nedelje konstantno, među penzionerima, ratnim vojnim invalidima i ostalim građanima, ali su sam Dan zdravlja odlučili da provedu tamo gde najradije odlaze, a to je naravno “Biser”. Članovi Opštinskog veća Julkica Popović, Jovica Andrić i dr Ilija Gazepov došli su u ime lokalne samouprave, a doktor i u ime “Plavog kruga”, kako bi pružili podršku obeležavanju ovog jedinstvenog praznika, sve u nameri da se još značajnije skrene pažnja na važnost zdravstvenog stanja svakog pojedinca.

“Svetski dan zdravlja, 7. april, obeležava se od 1950. godine, kada ga je ustanovila Svetska zdravstvena organizacija, sa ciljem da nas sve podseća na nezamenjivu prirodu zdravlja”, objašnjava nam dr Ilija Gazepov.

“Zdravlje svakog od nas zavisi od toga kakav vazduh dišemo, kakvu vodu pijemo, na kakvom zemljištu gajimo svoju hranu, takođe na njega utiču naše navike, pogotovo one štetne, poput pušenja, droge i alkohola, a tu bih dodao jednako važnu i fizičku neaktivnost. Naše loše ponašanje prema životnoj sredini, jurenje za profitom prljavim tehnologijama i mašinama uništavamo životnu sredinu, a to se odražava na naše zdravlje. Iako svi znamo da zdravlje nema alternativu svake godine imamo porast malignih obolenja, porast hroničnih nezaraznih bolesti poput kardiovaskularnih, dijabetes, gojaznost itd. Sve je to proizvod našeg neodgovornog ponašanja.

Danas smo u ‘Biseru’, u poseti našim drugarima, gde se ‘Plavi krug’ oseća poput domaćina, jer svaku priliku koristimo da budemo u društvu sa njima i uvek smo im na raspolaganju. Poslednje dve nedelje smo skoro svaki dan u akciji, obavili smo gotovo hiljadu pregleda, podelili smo oko tri hiljade trakica za proveru šećera u krvi, i nastavljamo sa tim aktivnostima. Za praznike ćemo malo usporiti tempo, ali posle Uskrsa ćemo ponovo biti značajno aktivni kako bi smo proverili koliko su naši građani bili neumereni u ishrani i istrajni u odmoru. Posebno se zahvaljujem lokalnim medijima, jer mislim da je uloga koju imaju u obaveštavanju ljudi, i iznošenju nekih zdravstvenih činjenica, što doprinosi boljem ponašanju građana”, rekao je dr Ilija Gazepov.

Facebook Komentari