Sima Ćosin predstavio svoju petu knjigu

02. april 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Poslednje u nizu književnih izdanja, nastalo iz mašte našeg sugrađanina Sime Ćosina, predstavljeno je lokalnoj čitalačkoj publici u petak, u zdanju Narodne biblioteke Srbobran.

Zbirka pesama “Beli greh” peto je objavljeno delo pisane umetnosti domaćeg autora, kao i sva dosadašnja privuklo je značajan broj Srbobranaca, koji obavezno kupuju dela nastala u našem mestu, a najviše vole kada uz njih ide posveta i potpis autora. Tako je bilo i juče u biblioteci na promociji zbirke, koju su pored Sime, predstavljali i njegovi gosti: recenzentkinja Dragana Todoreskov, književni kritičar Hargita Horvat Futo, voditeljka programa Monika Maširević, i glumac Miodrag Petrović koji je uspešno dočarao neke od stihova.

Ćosin je do sad objavio čak tri romana, “Beli greh” mu je druga zbirka pesama, a nastajala je tokom dve prrethodne godine. Napisati 80 pesama je proces i zahteva inspiraciju, bez koje, kako tvrdi autor, nema ničega. “Pisati bez inspiracije nije moguće, pogotovo kada su pesme u pitanju. Ni ja je nemam uvek, ona dolazi i odlazi, ali kada se pojavi dotakne me kao struja, inspirišu me ljudi, nekad je dovoljno i dve-tri reči, ili pogled osobe, da iz toga nastane pesma. Ljubavna poezija ne nastaje tako što ćete reći sebi: ‘sad ću da sednem i pišem pesme dva sata’, potreban je neki podsticaj i u mom slučaju moram zapisati stihove onog trenutka kad se pojave. Zato često pišem u hodu, jer ako to ne učlinim odmah, brzo se zaboravi, propadne pesma”, otkrio je Sima Ćosin.

Na promociji mu je upućena mala kritika, a odnosila se na to što svoju poeziju promoviše na malo mesta, uglavnom u okolnim mestima. Ocena je mnogih da bi sa svojim knjigama bio dobro primljen u celoj Srbiji, pa i šire, ali on to objašnjava nedostatkom ličnog motiva za tako nešto. “Mnogi me pitaju zašto pišem ako to što izdam ne želim da plasiram. Ja sam u penziji i za mene je najlepše provedeno vreme ono koje provedem pišući. Dakle, radim to jer me čini srećnim, a ne da bih se nekome dokazivao ili doživeo slavu kao pisac. Volim ove promocije pred domaćom publikom, srećan sam posle ovakve večeri u mom Srbobranu”, dodaje pisac.

Sima za kraj otkriva da trenutno piše prozu, počelo je kao kratke priče, ali nikad se ne zna, možda postanu i roman.

 

Facebook Komentari