SRBOBRANSKA GIMNAZIJA – SUPERŠKOLA

01. april 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Gimnazija i stručna škola “Svetozar Miletić” iz Srbobrana jedna je od 18 škola iz Srbije izabranih  za učestvovanje u projektu “Superškole”. Ovaj projekat sprovodi  Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i Deutche Gessellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a finansiraju ga Evropska Unija i Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

U okviru ovog projekta ostvariće se saradnja sa Opštom srednjom školom “Dervišani” iz Đirokastre u Albaniji. Razmena učenika pod nazivom “Kulturna razmena učenika različitog porekla” podrazumeva odlazak  15 naših učenika i 2 nastavnika u Albaniju u period od 8. do 14. aprila i dolazak isto toliko gostiju iz Albanije u periodu od 4. do 10. maja. Nastavnici, koji će pratiti učenike su Tatjana Jojkić, profesor psihologije i Tatjana Bublić, nastavnik stručnih predmeta. Tokom nedelju dana predviđene su brojne aktivnosti učenika kojima oni treba da upoznaju kulturu zemlje u koju dolaze i da jačaju odnose prijateljstva i međusobnog razumevanja.

Đirokastra je grad koji se nalazi na jugu Albanije, u kojem živi i značajan broj grčkog stanovništva i čije su građevine pod zaštitom UNESCO-a. Osim ispunjavanja ciljeva koje je organizacija RYCO postavila pred učenike, a koji se tiču jačanja međusobnih veza, izgradnju mira i pomirenja u regionu, oni očekuju da će steći nove prijatelje i nova iskustva i doživeti lepe trenutke u Albaniji.

Prema rečima direktora škole, Jasmine Šeguljev ovo će biti jedno sjajno iskustvo za naše učenike. “Polazeći od činjenice da dolazimo iz jedne male sredine u kojoj još uvek vlada neka vrsta stereotipa i patrijahalnog vaspitanja, sam iskorak u ovu avanturu će sigurno našim učenicima značiti u razvijanju svojih veština. Upoznaće novu kulturu, tradiciju, običaje, razvijati toleranciju i dijalog. Uverena sam da će im ovo iskustvo puno pomoći da izgrade sebe kao ličnosti i da njima ne vladaju predrasude”.  

Facebook Komentari