Počeli radovi: Kanal i Krivaja biće povezani do kraja godine.

24. mart 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda

Dugo najavljivano, i od strane srbobranskih ratara dugo iščekivano, povezivanje kanala DTD i reke Krivaje biće završeno do kraja tekuće godine, najavili su danas Srđan Kružević, direktor JVP “Vode Vojvodine”, i Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran, prilikom obilaska lokacije na obali kanala, gde će biti izgrađena crpna stanica.

Projekat je davnašnja ideja, ali zbog svoje komleksnosti i velike ekonomske vrednosti do sad niko nije bio u prilici da ga realizuje. Pored toga što će se njegovim završetkom obezbediti nedostajuća voda u lokalnoj reci, čime će se spasiti ekosistem od propadanja, on ima i drugi značaj, a tiče se poljoprivrede. To je bio i razlog zašto je danas na mestu početka radova bilo prisutno i nekoliko lokalnih zemljoradnika. Stvaranjem akumulacije iza brane na Krivaji, svi koji imaju obradive površine u tom delu atara moćiće iz njega da zahvataju vodu i zalivaju posejane kulture.

Upravo na ova dva najznačajnija aspekta, ekološki i poljoprivredni, ukazali su Debeljački i Kružević, kao dva glavna razloga zašto je bilo važno da se uđe u realizaciju projekta. Prvi se okupljenim novinarima obratio direktor JVP “Vode Vojvodine”.

“Danas u Srbobranu počinjemo sa jednim od šest projekata koje smo raspisali zahvaljujući Vladi Srbije i zahvljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovim međunarodnim odnosima koje je izgradio. Republika Srbija je uspela da obezbedi ogromna sredstva za ulaganje u poljoprivredu, za ulaganje u dvonamenske sisteme za navodnjavanje i odvodnjavanje, i ovo što radimo u Srbobranu je rešenje za višedecenijski problem. Radi se o izgradnji crpne stanice, o izgradnji potisnog ceovoda koji će vodu iz Velikog bačkog kanala voditi do reke Krivaje, o akumulaciji koja će biti duga 12 kilometara, dizanju nivoa vode u Krivaji, pravljenju brane za kontrolisanje tog nivoa, a najznačajnije je da će velika površina poljoprivrednog zemljišta, čak 6.000 hektara, moći će da se navodnjava iz nove akumulacije.

Završetkom ovih radova uspećemo da stvorimo uslove da širimo kanalsku mrežu i u budućnosti dođemo do mogućnosti da navodnjavamo 10.000 hektara u ataru Srbobrana. Rok za izvođenje radova je godinu dana, ali očekujem da će sistem početi da funkcioniše već do kraja ove godine. Ispred nas je stotinak dana za punjenje akumulacije i u tom periodu će ‘Vode Vojvodine’, u saradnji sa opštinom Srbobran, organizovati tribine za poljoprivrednike na kojim ćemo ih informisati o svemu šta se radi, šta ih čeka sa novim količinama vode i kako i gde da konkurišu za novu opremu da bi mogli da navodnjavaju svoje njive. Svi moramo biti spremni, i lokalna samouprava, i poljoprivrednici, i ‘Vode Vojvodine’ za trenutak koji dolazi i nove mogućnosti za razvoj poljoprivrede”, poručio je direktor JVP “Vode Vojvodine”, Srđan Kružević sa novootvorenog gradilišta.

Zadovoljstvo što se ulazi u, za Srbobran, tako značajnu investiciju, iskazao je i predsednik opštine, Radivoj Debeljački. “Ovo je možda i najvažniji projekat za opštinu Srbobran. Dobićemo novi sistem koji će spojiti Veliki bački kanal i reku Krivaju, i tako stvoriti najbolje uslove za dodatni razvoj poljoprivrede. Dobijamo mogućnost da navodnjavamo 6.000 hektara oranica, a važno je naglasiti i da je ovaj projekat usko vezan i za zaštitu životne sredine. Svedoci smo da Krivaja u svom koritu ima malu količinu vode, a kada završimo projekat moći ćemo da održavamo vodostaj na znatno višim nivou, bez ugrožavanja živog sveta. Zahvaljujem se JVP ‘Vode Vojvodine’ na veoma dobroj saradnji, zapravo na zdušnom angažovanju za ovaj projekat, jer je on jedan od najvažnijih za opštinu Srbobran u prethodnih nekoliko decenija. Nadam se da ćemo i u budućnosti imati ovako dobru saradnju”, rekao je posle sastanka na otvorenom Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran.

Facebook Komentari