Neka im je večna slava, i hvala!

24. mart 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Obeležena je danas 23. godišnjica sećanja na žrtve bombardovanja u NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine. Polaganjem venaca pred spomenik stradalim vojnicima, u dvorištu Srpske pravoslavne crkve posvećene Bogojavljenju, poštovanje su iskazali brojni članovi lokalne zajednice, ali i organizacije i udruženja iz cele Vojvodine.

Pre same ceremonije odavanje pošte, okupljenima se na platou pred hramom, obratila Milica Zarić, zamenica predsednika opštine Srbobran. Ona je prisutne podsetila na brojna stradanja nedužnih, ali i naglasila da je cilj ovakvih skupova negovanje kulture sećanja.

“Posle 23 godine od NATO agresije, zločin koji je počinjen nad našom zemljom i našim narodom nije zaboravljen. Tokom 78 dana i noći, 19 država članica NATO alijanse, surovo su bombardovale našu zemlju i tom prilikom su ubili dve i po hiljade civila i više od hiljadu pripadnika vojske i policije. Poginulo je 79 dece, za svaki dan agresije po jedno dete. Negujući kulturu sećanja, mi danas i ovde, sprečavamo da naše žrtve padnu u zaborav, ali zato i podsećamo da je ovo zločin za koji do danas niko nije odgovarao. Među poginulima su bili i naši sugrađani: Siniša Laušev, Aleksandar Bajin i Ranko Pantelić, njima i svim ostalim poginulim civilima, pripadnicima vojske i policije, neka je večna slava i hvala”, rekla je Milica Zarić u obraćanju.

Ona je zatim zajedno sa Jovicom Andrićem, članom Opštinskog veća, položila cveće podno spomenika u ime Opštinske uprave Srbobran, a zatim su isto učinile i sledeće delegacije: Vojska Srbije, Mup Srbije, URVI opštine Srbobran, Hrabri Borci (veterani) Srbobran, SUBNOR Srbobran, OO Ravnogorski Pokret Srbobran, URVI grada Novog Sada, URVI grada Sombora, URVI opštine Odžaci, URVI opštine Novi Kneževac, URVI opštine Žabalj, Srpska napredna stranka Srbobran, Socijalistička partija Srbije Srbobran, POKS Srbobran, Srpska radikalna stranka Srbobran.

Facebook Komentari