Održan prvi Memorijalni turnir “Stevan Srđanov”

21. mart 2022.

Mesto: Beograd, Srbobran, Turija

Kategorija: Sport

Posle duže pauze Srbobran je bio u prilici da bude mesto održavanja značajnog šahovskog turnira, a lokalni šahovski klub da još jednom potvrdi status velikog, ali i jednog od najstarijih sportskih kolektiva u opštini.

Sala restorana „Full caffe“ bila je u nedelju ujutru mesto okupljanja pedesetak vrsnih poznavalaca strategije u bitci na 64 polja. Iako je broj šahista koji su želeli da uzmu učešće daleko prelazio brojku 100, organizatori su ograničili učešće na maksimalno 60 takmičara, jer veći skupovi ovog tipa iziskuju ozbiljnije prostorne kapacitete i tehničke uslove, ali su se zato potrudili da struktura igrača bude raznovrsna i kvalitetna. Šahisti koji su boravili u Srbobranu došli su uglavnom iz Srbije, ali su se odazvali i inter majstori iz Rusije i Mađarske, što je turniru dalo na značaju.

Turir je otvorila predsednica Sportskog saveza opštine Srbobran, Jasmina Šeguljev, koja je okupljene pozdravila u ime Opštinske uprave, resora za sport u Opštinskom veću i u ime Saveza za sport koji lično predstavlja. “Šahovski klub u Srbobranu ima dugu tradiciju, postoji gotovo 90 godina, i stoga je za ponos naše opštine. Lokalna samouprava i Sportski savez trudiće se da uvek budu podrška svim klubovima koji funkcionišu u našoj zajednici, pa tako i šahovskom. Želim vam svima uspeha na turniru, i kako vaša krilatica to lepo kaže: – Vi ste na potezu.”, reči su Jasmine Šeguljev nakon kojih je takmičenje moglo da počne.

Ovogodišnji turnir prvi je memorijal koji nosi ime “Stevan Srđanov”, velikog zaljubljenika u šah, majstora ovog sporta i uspešnog predsednika ŠK “Srbobran”. Kako je Stevan preminuo prošle godine, palicu je preuzeo njegov prijatelji Milenko Aleksić, koji je ove godine vodio turnir sa pozicije direktora istog.

“Okupili smo se danas u spomen na našeg, prerano preminulog, Stevana Srđanova. On je bio naš predsednik ali i veliki takmičar. Ostvario je najveće uspehe, treće mesto na Kupu, pobeda lige, radnički šampioni Vojvodine smo bili sa njim… Bio je jedan divan, tih i nenametljiv čovek, sve ono što ja nisam, međusobno smo se dobro nadopunjavali i zato smo dobro funkcionisali. Imam tu sreću, i nesreću istovremeno, da vodim turnir koji nosi njegovo ime. Želja nam je da se što više družimo i da uspomenu na našeg Steva držimo dugo godina”, saopštio nam je direktor turnira Milenko Aleksić.

Da popuni prazninu, nastalu Stevanovim odlaskom, čast je imao njegov naslednik Nemanja, koji je uzeo aktivno učešće u turniru i tako na simboličan način ulio nadu za svetlu budućnost šaha u Srbobranu.

 

Facebook Komentari