60 dece učestvuje u radionicama RUKE SPASA

21. mart 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: udruženje

Iako već dugi niz godina rade za decu, vredne i umešne žene, članice Udruženja “Ruka spasa”, po prvi put organizovale su radionice u kojima učestvuju srbobranski mališani, sa ciljem da ovladaju nekim zanimljivim veštinama, a da se u tom procesu i zabave.

Tri puta nedeljno udruženje u svojim prostorijama, u podrumu Narodne biblioteke, okuplja oko šezdesetak mališana koji, podeljeni u grupe, uče veštine šivenja, pletenja, ukrašavanja tkanine i pri tome se druže dok su zaokupljena nekim, za njih novim načinima kreativnog izražavanja. Uz to, otkriva nam predsednica udruženja Savka Lazić, želja je bila da se deci ponudi ne samo nešto novo, već i korisno znanje koje je istovremeno i deo tradicije naroda.

“Deca danas provode dosta vremena uz ekrane telefona, kompjutera i televizora, a to iako ima dobrih strana takođe je i loše jer propuštaju da se stvarno fizički igraju, što treba da je najvažniji deo detinjstva. Mislim da su ovakve radionice odlična stvar, prijavilo se zaista mnogo dece, preko svih naših očekivanja, i dolaze redovno. Provode po nekoliko sati sa nama i trude se da naprave ono što od njih tražimo, nauče kako se šta radi, a ako negde i zapne mi im pomognemo. Očigledno da im je ručni rad zanimljiv. Ima baš dosta kreativne dece, ne znam da li su roditelji toga svesni, mi smo jako pozitivno iznenađeni, sa zadovoljstvom ih učimo i provodimo vreme sa njima”, kaže nam gospođa Lazić.

Ona se zahvalila lokalnoj samoupravi što je podržala projekat, a posebno predsedniku opštine Srbobran, Radivoju Debeljačkom, i zamenici predsednika, Milici Zarić, što su iako je nedelja neradan dan, pronašli vremena da obiđu radionicu.

I sami gosti su bili iznenađeni brojem dece koja redovno dolaze u udruženje, a posetu su iskoristili i da porazgovaraju sa mališanima, koji se nisu libili da se pohvale svojim ručno pravljenim lutkama i torbicama sa zekom.

“Izuzetno mi je drago kada pronađemo način i sredstva za realizaciju jedne ovakve aktivnosti, kada smo u prilici da budemo partneri u projektu koji je namenjen deci, a ona mu se u velikom broju i sa puno želje priključuju. Tada smo sigurni da smo uradili pravu stvar. Takođe, drago mi je što u našoj sredini postoje ovakva udruženja i što se realizuju ovakve ideje, gde će deca, ako to žele i malo se potrude, naučiti nešto novo. Lokalnoj samoupravi su deca i mladi jedan od prioriteta, oni su naša budućnost i u njih treba da ulažemo, da imaju srećno detinjstvo i da se razvijaju na pravilan način. Moram pohvaliti Udruženje ‘Ruka spasa’, jer one žene ne prestaju sa radom i angažovanjem tokom čitave godine, uvek imaju spremne nove i dobre projekte. Ovakve projekte ćemo i u budućnosti podržavati, kad god neko od naših sugrađana, ili udruženja, bude došao sa dobrom idejom koja privlači ovoliko dece i ima veliku podršku roditelja, naravno da ćemo ih i mi podržati, finansijski i na svaki drugi način”, rekao je Debeljački nakon posete.

Kada se radionice završe, a ostao je još da se savlada vez, Udruženje “Ruka spasa” će organizovati izložbu dečijih rukotvorina, takođe deca će pored već izrađenih lutkica i torbica, dobiti na poklon i jastuke sa svojim imenom, izvezenim slovima, što će biti rezultat poslednje radionice u nizu.

 

Facebook Komentari