Položaj boraca i invalida rata je popravljen a biće još bolji

18. mart 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Radni sastanak na temu saradnje lokalnog i pokrajinskog nivoa vlasti sa udruženjima ratnih vojnih invalida, održan je danas u kabinetu predsednika Opštine Srbobran, Radivoja Debeljčkog.

Pored predsednika Debeljačkog i načelnice Opštinske uprave Danijele Vujačić, sastanku je prisustvovao Miloš Urošević, pomoćnik pokrajinskog sekretara u resoru socijalne politike, demografije i ravnopravnosti polova, kao i predstavnici lokalnih boračkih udruženja i vojvođanskih saveza RVI.

Pored do sad realizovane saradnje govorilo se i o planovima za budućnost, prvenstveno o usklađivanju lokanog nivoa vlasti sa planom koji je predvideo Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. S tim u vezi Radivoj Debeljački se zahvalio pomoćniku sekretara, Milanu Uroševiću, što je došao u Srbobran i sa puno razumevanja za potrebe ratnih vojnih invalida i boraca, ukazao na to šta je potrebno učiniti kako bi oni ostvarili svoja prava.

“Teme o kojima smo danas razgovarali su već pokrenute na teritoriji naše opštine, o subvencijama koje su već dostupne ratnim vojnim invalidima i učesnicima rata, i šta je ono što je potrebno dodatno da uradimo kako bi se položaj tih ljudi u društvu popravio. Nije reč samo o subvencijama, već uopšte o njihovim pravima, ali i o našem odnosu prema ljudima koji su svoje živote stavili na branik otadžbine. Prvo tim ljudima treba reći hvala, značajan broj njih živi u našoj opštini, to je minimum koji se očekuje i prvi je preduslov za neka dalja delovanja. Borci i invalidi rata zaslužuju naše poštovanje. Mislim da postoji volja na lokalu, tu mislim na sebe i svoje saradnike, da se izađe u susret, da donosimo odluke koje će ići u prilog tim ljudima. Da ratni vojni invalidi i učesnici rata imaju prednost u našim institucijama, da imaju i dalje prava na subvencionisane komunalne usluge, da se povede računa kako bi parking mesta za invalide koristili samo oni, da svi objekti javne namene budu pristupačni. Na svemu tome mi već radimo i mislim da smo u nekoliko prethodnih godina doprineli da se stanje značajno popravi, a nastavićemo isto da činimo i u buduće”, rekao je nakon sastanka predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački.

Pomoćnik sekretara, Miloš Urošević, koji je konkretno zadužen za boračka i invalidska pitanja, zahvalio se Radivoju Debeljačkom na kvalitetno organizovanom sastanku. “Sastali smo se na moju inicijativu, u sklopu obilazaka lokalnih samouprava kako bi se sagledala implementacija akcionog plana koji je donela Pokrajinska vlada još 2017. godine, a odnosi se na preporuke lokalnim samoupravama po pitanju prava, statusa i subvencija ratnih vojnih invalida u periodu od 1990-1999. godine. Jako sam zadovoljan sastankom, video sam da je tim gospodina Debeljačkog posvećen ovom pitanju, saradnja je odlična i još će se poboljšavati, Pokrajinski sekretarijat uvek stoji na raspolaganju borcima, udruženjima i naravno lokalnoj samoupravi po svim pitanjima koja pokrivaju ovu temu. Još jednom ću ponoviti da smo imali vrlo uspešan sastanak, kojim su bili zadovoljni svi akteri”, naglasio je na kraju obraćanja Miloš Urošević.

 

Facebook Komentari