Održani koncert je od izuzetnog kulturnog značaja

16. mart 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Za poštovaoce i zaljubljenike u ozbiljnu muziku, sinoć je održan koncert u sali Malog pozorišta. Umetnice iz Novog Sada, sopran dr Agota Vitkai-Kučera i pijanistkinja mr Jelena Simonović-Kovačević, su sa željom da ožive umetničko stvaralaštvo kompozitora sa prostora Vojvodine, realizovale projekat koji favorizuje upravo lokalne kompozicije i predstavile ih publici.

Pored vojvođanskih kompozitora, mesto u njihovom repertoaru našle su i kompozicije stvaralaca različitih nacionalnih manjina koje uz većinski narod čine skladnu celinu severne srpske pokrajine. Kompozicije su izvođene upravo na jezicima zastupljenih naroda, odnosno kompozitora: Isidora Bajića, Josifa Marinkovića, Đule Vitkai, Erne Kiralja, Ivana Kovača, Pala Abrahama, Rudolfa Bručija, Krešimira Baranovića, Mikulaša Šnajder-Trnavskog, Žorža Eneskua i Josifa Šlezingera.

“Srbobranska publika bila je u prilici da čuje naš koncert ‘Mikro kosmos Vojvodine’, koji je samo jedan u nizu nastupa koji dajemo širom naše zemlje. Koncert je nastao kao deo projekta koji je podržao Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost. Napravile smo veliko istraživanje o kompozitorima koji su kroz istoriju delovali na prostoru Vojvodine, a sve je krenulo iz projekta pod nazivom ‘Vojvodina se peva’. Jako su nam se dopale prve reakcije publike, izazvale smo radoznalost kod ljudi, zbog čega smo odlučile da nastavimo sa istraživanjem i taj prvi projekat nadogradimo pronalaženjem nekih zaboravljenih kompozicija naših lokalnih stvaralaca. Neke pesme smo zadržale, ali smo i značajno proširile repertoar dobijajući kao rezultat nešto zaista posebno”, otkriva nama pijanistkinja Simonović-Kovačević, takođe i docentkinja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Kompozicije koje izvode gotovo da ne mogu da se čuju nigde drugde, ne samo u Srbiji već i šire. Koncert je od izuzetnog kulturnog značaja jer nije poznato da postoji ovakav integralno zabeležen materijal, a solo pesme predstavljaju simbol bogatstva jedne plodne sredine kakva je naša i u žanru solo pesme.

Facebook Komentari