Muzika naših predaka održana po 20. put

06. mart 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Manifestacija “Muzika naših predaka”, u organozaciji Mađarskog kulturno-umetničkog društva “Aranj Janoš”, održana je sinoć po 20. jubilarni put u holu Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”.

Prošla je 21 godina od dana kada je u organizaciji Gojka Alilovića, uz pomoć Kiš Čabe, održana prva “Muzika naših predaka” i odmah je bila velika i dobro posećena manifestacija, okupljajući ljude ne samo iz Srbobran, već iz cele severne Vojvodine. Iako je naredne godine organizacija izostala, sa uspehom je održavana narednih 19, uključujući i ovo izdanje iz 2022.

Ovaj godišnji koncert je organizovan sa ciljem da se javnosti predstavi rad narodnih bendova koji deluju u Vojvodini. Ideja o manifestaciji potekla je na jednom od susreta muzičara Vojvodine, sa namerom da se istaknu radost, lepota i pozitivan uticaj zajedničkog sviranja. Na koncertu su se sinoć mogle čuti melodije sa čitavog područja u kom preovladava mađarski jezik, od Velike južne ravnice preko današnje Mađarske i Gornje Ugarske do Transilvanije, tako opisujući raznoliku prirodu i raznolikost muzičke tradicije.

Po tradiciji manifestaciju podržava Opština Srbobran, čiji je predsednik, Radivoj Debeljački posetio sinoćni nastup. “Čast mi je i zadovoljstvo što sam u prilici da prisustvujem 20. jubilarnoj manifestaciji ‘Muzika naših predaka’. Od izuzetne je važnosti da podržavamo ovakve manifestacije, jer su upravo one odraz multikulturalnosti na koju smo u našoj zajednici izuzetno ponosni. Naravno da ćemo se truditi i u buduće da snažno podržavamo ovaj i slične događaje, kako bi negovali tradiciju i toleranciju različitih kultura i naroda”, rekao je Debeljački na samoj manifestaciji.

Ispred Mađarskog kulturno-umetničkog društva “Aranj Janoš”, obratila nam se Angela Robotka, predsednica uduruženja: “Sa radošću možemo da se pohvalimo da je večeras nastup imalo više od 40 muzičkih umetnika. Koncert organizujemo već 20 godina i želimo to da činimo u budućnosti, kako bismo kod omladine pobudilo interesovanje za tradicionalnom muzikom mađarskog naroda, ujedno tako čuvajući svoj kulturni identitet. Po utiscima publike vidim da su uživali u programu, što nam je znak da smo uspeli u svojoj misiji”, saopštila nam je Angela Robotka. Ona se zahvalila brojnim sponzorima, prvenstveno generalnom pokrovitelju manifestacije, Opštini Srbobran, ali isto tako i svima drugima koji su na bilo koji način pomogli održavanje koncerta.

Prva “Muzika naših predaka” i narednih 8 održavane su u školskom holu, zatim se koncert preselio u sportsku dvoranu zbog većeg interesovanja ljudi, ali je ova 20. manifestacija namenski vraćena u školu da bi podsećala na same početke i prvi nastup od pre dve decenije.

Kako to obično biva, posle koncerta se sklone stolice i svi zainteresovani se priključe zabavi, do jutarnjih sati se igra i peva.

Facebook Komentari