Kobasicijada je prvi vesnik proleća

25. februar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zabava

Iako je zvanično 38. Kobasicijada u Turiji otvorena u 12 časova, sat vremena ranije u sportskoj Hali, Kobasicijada je već uveliko trajala. Ekipe majstora su svoje tajne recepte pretvarali u poslastice od mesa, kako bi utvrdili ko je od njih najbolji u pravljenju kobasica.

Jednočasovni skup nije bio samo puko sportsko takmičenje, bila je to prilika da se uporede i znanja u pripremanju suvih specijaliteta, da se uz mezetluk nešto popije i razmeni koja reč, a organizatori su se potrudili da se u ovom odabranom društvu nađe i jedan akustični orkestar, koji se šetao od astala do astala bodreći ekipe u obavljanju važnog zadatka.

Živo je bilo i u glavnoj seoskoj ulici, topao dan je učinio da petak na Kobasicijadi postane vrlo posećen, što je retka i lepa prilika. Otvaranje manifestacije upotpunili su najmlađi posetioci, izašli su na binu u nošnjama Bačke i u glas dozvolili da počne spektakl, rečima: “Neka počne Kobasicijada”.

Posetu Turiji iskoristili smo za razgovor sa glavnim sudijom nadmetanja u suvoj i sirovoj kobasici, gospodinom Petromarkovim, vrsnim poznavaocem gurmanluka u crevu, ali i vlasnikom restorana domaće kuhinje “Kod Miloša” u Bačkoj Topoli.

“Pored mene u žiriju su još Dragan Jerotić i Radmila Ivanišević, i zajedno ocenjujemo ovogodišnje kobasice. Sušene kobasice smo probali u četvrtak, a danas žiriramo sveže. Kobasica mora da zadovolji određene kriterijume, to su ukus, masnoća i boja, a kod sušene su važni mozaik, odnosno dijagonalni presek, i suvoća. Kobasica mora da sadrži kvalitetnu papriku, ukus mora biti umereno pikantan a sastojci fino usitnjeni i dobro umešani kako bi ukus bio jednak pri svakom zalogaju. Zadovoljni smo brojem učesnika i onim što su predstavili, imali smo 27 uzoraka suve kobasice i 13 timova koji su pravili svežu kobasicu”, kaže Miloš Petromarkov.

Mišljenje je žirija da su uzorci kobasica na takmičenjima svake godine sve bolji, da se učesnici vidno trude kako bi ostavili dobar utisak svojim proizvodom i da je Kobasicijada kao manifestacija doprinela podizanju ukupnog kvaliteta kobasica kod manjih proizvođača.

Najbolja ekipa u disciplini Sveža kobasica, je domaći sastav pod imenom “Salašari” – Miloš i Đorđe Curaković, drugo mesto su zauzeli gosti iz Bačkog Petrovca – “Petro Kul”, dok je treća bila ekipa “Bosanci” iz Bosanskog Petrovca. U brzom jedenju kobasice pobedio je Stefan Jelenković iz Nove Pazove, dok je u ispijanju piva najbrža bila jedna dama, Biljana Pijunović iz Šida. Rezultati takmičenja za suvu kobasicu biće objavljeni u subotu.

Prvo veče Kobasicijade u Turiji završiće se nastupom Velikog tamburaškog orkestra “Zorule”, koji predvodi Zoran Bugarski Brica iz Novog Sada, možda i najbolji akustični ansambl u Srbiji. Sutra je predviđen bogatiji program, očekuje se tradicionalno dobra poseta manifestaciji, posebno u večernjim satima, za kada je zakazan koncert Saše Matića.

KULTURNO – UMETNIČKI PROGRAM ZA SUBOTU 26.02.2022. KOBASICIJADA:

10:05 KUD „IVANJSKO CVEĆE“ NADALJ – IGRE IZ METOHIJE
10:11 KUD „SVETOZAR MARKOVIĆ“ NOVI SAD – SPLET DEČJIH IGARA – ŠKOLICA FOLKLORA
10:15 KUD „LOLA „ PERLEZ – IGRE IZ KOSOVSKOG POMORAVLJA
10:28 POZORIŠTE „BRANISLAV NUŠIĆ“ – TURIJA
10:38 KUD „SVETOZAR MARKOVIĆ“ NOVI SAD – SPLET TRADICIONALNIH PESAMA – PEVAČKA GRUPA I IGRE IZ SRBIJE
10:52 KUD „LOLA“ PERLEZ – STIHOVI  VLAŠKE IGRE IZ NEGOTINA
11:05 KUD „SVETOZAR MARKOVIĆ“ NOVI SAD – SPLET TRADICIONALNIH PESAMA – VETERANSKA GRUPA
11:12 POZORIŠTE „BRANISLAV NUŠIĆ“ – TURIJA
11:21 KUD „SVETOZAR MARKOVIĆ“ NOVI SAD – VESELE ŠOPSKE IGRE – IZVOĐAČKI ANSAMBL
12:00 IZNOŠENJE NAJDUŽE KOBASICE
12:33 DRUŠTVO NARODNE TRADICIJE „ŠAMOT“ ARANĐELOVAC – IGRE IZ RAĐEVINE
12:40 KUD „FRULA“ LIPNIČKI ŠOR – SPLET IGARA IZ CENTRALNE SRBIJE I ŠUMADIJE
12:50 DRUŠTVO NARODNE TRADICIJE „ŠAMOT“ ARANĐELOVAC – IGRE IZ GRUŽE
12:59 KUD „ĐOKO PATKOVIĆ“ PEVAČKA GRUPA
12:02 UG „NOVOSELAC“ NOVO SELO, VRNJAČKA BANJA – SOLISTA NA FRULI, MIĆA ŽIVOJINOVIĆ
13:09 POZORIŠTE „BRANISLAV NUŠIĆ“ – TURIJA
13:22 KUD „FRULA“ LIPNIČKI ŠOR – SPLET IGARA IZ ZAPADNE SRBIJE I IGRE PČINJSKOG OKRUGA
13:35 DRUŠTVO NARODNE TRADICIJE „ŠAMOT“ ARANĐELOVAC – IGRE IZ JASENICE
13:39 UG „NOVOSELAC“ NOVO SELO, VRNJAČKA BANJA – IGRE IZ POTKOPAONIČKOG KRAJA
13:49 KUD „ĐOKO PATKOVIĆ“ BOBOTA – IGRE IZ SLAVONIJE
13:59 UG „NOVOSELAC“ NOVO SELO, VRNJAČKA BANJA – PODGORSKA SVADBA
14:07 UG „NOVOSELAC“ NOVO SELO, VRNJAČKA BANJA – BALETSKE TAČKE
14:14 KUD „ĐOKO PATKOVIĆ“ ŠOPSKE IGRE
14:21 UG „NOVOSELAC“ NOVO SELO, VRNJAČKA BANJA – ETNO SOLO PEVANJE.

 

Facebook Komentari