Superškola “Svetozar Miletić” ulazi u program razmene učenika

10. februar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Gimnazija i srednja stručna škola “Svetozar Miletić” konkurisala je kod Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RICO) za učešće u projektu “Superschools” (Superškole), i jedna je od 18 škola iz Srbije kojima je projekat odobren.

Lokalna filijala RICO u Srbiji organizovala je u utorak, 8. februara, u Beogradu događaj „Upoznajte superškole Srbije”, među kojima je bila i obrazovna institucija iz Srbobrana, sa ciljem predstavljanja svoje ideje u okviru programa „Superškole”.

Događaju su prisustvovali prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Branko Ružić, ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, Njegova ekselencija Emanuele Giaufret, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji,  Njegova ekselencija Thomas Schieb, ambasador SR Nemačke u Srbiji i Ivana Antonijević, šef lokalne filijale RICO u Srbiji.

“Ovaj događaj je za nas bio vrlo lepo iskustvo, išli smo da predstavimo svoju ideju, a tamo smo dobili nekoliko novih koje bi smo mogli realizovati u budućnosti”, kaže za naš portal Jasmina Šeguljev, direktorica Gimnazije i srednje stručne škole “Svetozar Miletić” iz Srbobrana. “Nas u narednom periodu očekuje učenička razmena, jer je to ono što program koji je odobren podrazumeva, a nosi naziv ‘Multikulturalnost i upoznavanje tradicije i običaja drugih naroda i narodnosti’. Partner naše škole u ovom projektu je iz Albanije, iz oblasti Đirokaster, Gimnazija ‘Dervitsani’, gde ćemo već 23. marta otići u goste sa 18 naših učenika. Predviđeno je da tamo ostanemo 7 dana, kako bi naša deca imala vremena da se upoznaju sa svojim vršnjacima, razmene iskustva i saznaju nešto više kulturi albanskog, ali i grčkog naroda, pošto je oblast koju posećujemo na samom jugu države.

Imali smo mogućnost izbora, mnoge škole su nam se nudile za saradnju, ali smo mi sa namerom izabrali baš Albaniju i oblast na jugu te države. Većinsko stanovništvo je grčkog porekla, što nam daje mogućnost da istovremeno upoznamo kulturu i običaje dva naroda. Uz to, naše dve države dugo nisu imale dobre odnose, što je razlog više da tamo otputujemo i bolje se upoznamo. Mogli smo mi ići u Bosnu i Hercegovinu, ili Crnu Goru, ali je Albanija bila prilika da naši učenici otputuju malo dalje, negde gde sigurna sam niko od njih pre nije putovao. Kako je RICO regionalna agencija za mlade, jedan od njenih osnovnih ciljeva je savladavanje predrasuda i stereotipa, a i naše je mišljenje da mladi ljudi treba da budu otvoreni za nova iskustva bez predrasuda”, rekla nam je direktorica Šeguljev, stavljajući akcenat na to da srbobransku škola ide u korak sa vremenom i da su tolerancija i multikulturalnost neke od osnovnih smernica na tom putu. Nakon što se naši đaci vrate sa puta, uslediće uzvratna poseta, 4. maja, kada će srednjoškolci iz Albanije imati priliku da se upoznaju sa Srbijom kroz iskustva koja će steći u Srbobranu i Bačkoj.

Razgovor sa Jasminom Šeguljev bio je prilika da saznamo kakve se novine još spremaju u jedinoj ustanovi za srednjoškolsko obrazovanje u opštini Srbobran. Direktorica nam je otkrila da imaju nameru, za sledeću školsku godinu, da deci ponude izbor 3 smera. Škola je konkurisala za postojeći Gimnazija-opšti smer, ali i dva nova, Hotelijersko-turistički tehničar koji traje 4 godine, i kombinovano odeljenje frizer, pedikir, manikir, što podrazumeva trogodišnje školovanje. Deca koja upišu smer za hotelijerstvo imala bi praksu u odmaralištu u Sutomoru, što je odlična prilika da se kapaciteti kojima Opština raspolaže stave u službu obrazovanja srbobranske dece. To su želje škole i ono čemu se zaposleni u njoj nadaju, a da li će ministarstvo to odobriti saznaćemo u aprilu mesecu.

Za kraj razgovora direktorica Šeguljev je najavila svečanu proslavu velikog jubileja za Gimnaziju i srednju stručnu školu “Svetozar Miletić”, a reč je o Danu škole koji će 22. februara biti obeležen po 60. put. Svečana akademija u sali Malog pozorišta počeće u 16.00 časova.

FOTO: www.rycowb.org

Facebook Komentari