Svetosavski koncert je oduševio publiku

30. januar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Kako je prošle godine izostao tradicionalni Svetosavski koncert KUD-a “Bard”, ovogodišnji je bio dva puta posebniji, što može da potvrdi veliki broj ljudi koji su sinoć pratili nastupe svih uzrasnih grupa Bardovaca.

Crkvena slava Sveti Sava je dan poseban za sve članove Kulturno-umetničkog društva ,,Stevan Vladislav Kaćanski- Bard”, ali i za sve one Srbobrance koji sa uživanjem prate rad ove vesele i brojne skupine ljubitelja pesme i igre.

Kako to tradicija nalaže skup je otvoren obredom osveštanja slavskog kolača i žita, koji su vodili sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz Srbobrana, a zatim se otac Jovan Kezan obratio okupljenima. “Kao što je njegov otac Stefan Nemanja vodio brigu o materijalnim dobrima svoga naroda, tako je Sveti Sava vodio brigu o duhovnim dobrima svoga naroda. Stavljajući našu otadžbinu kao malu kuću sa četiri prozora i četiri strane sveta, i kako je govorio vladika Nikolaj naša otadžbina je  istok  zapadu i  zapad istoku, peti prozor je otvoren i upućen nebu našem gospodu Isusu Hristu”, čestitajući slavu domaćinima rekao je između ostalog Kezan.

Kako je lokalna samouprava glavni pokrovitelj KUD-a “Bard”, koncertu je prisustvovao predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, koji je takođe izašao pred sugrađane, pozdravio ih i zatim Bardovcima čestitao slavu. „Čestitam još jednu uspešnu organizaciju ovog tradicionalnog koncerta. Ovakve manifestacije uvek će biti podržane od strane naše lokalne samouprave, jer to je ono što čini naš kulturni identitet i to je nešto po čemu se mi razlikujemo i nešto po čemu smo mi prepoznatljivi. Pozdravio bih pokarjinskog sekretara Sofića i zamenika sekretrara Paroškog, koji se zaista trude da našoj lokalnoj samoupravi pruže bezrezervnu podršku i nadam se da ćemo ovakvu uspešnu saradnju nastaviti u budućem periodu“, rekao je u svom obraćanju Radivoj Debeljački.

Sa posebnim osvrtom na prošlu godinu, u kojoj je zbog epidemije izostala proslava slave i prateći koncert, govorila u ime uprave društva Zoranka Paroški. “Svim našim članovima čestitam slavu, i želim im dobro zdravlje, da ova korona što pre prođe kako bi mogli slobodno da putuju, da se druže da uživaju u životu ponim plućima. Posebno pozdravljam one naše članove koji večeras nisu mogli da budu sa nama i želim da nam se što pre pridruže. Zahvaljujem se svima koji su nam na bilo koji način pomogli , svaka pomoć nam je dobrodošla. Posebno se zahvaljujem opštini Srbobran, na čelu sa predsednikom, bez čije finansijske podrške ne bismo opstali. Od našeg poslednjeg koncerta prošle su dve godine, i to kakve godine. Nismo ni sanjali da će tako izgledati, bilo je teško da se u tom preiodu održi članstvo na okupu, u uslovima bez nastupa i putovanja. Mnogo truda i rada je uloženo u pripremu ovog koncerta, kao i volje i enregije, a pre svega ljubav prema pesmi i igri su pobedili”, u emotivnom obraćanju kazala je Zoranka Paroški.

Veliki broj igara i pesama krasio je i ovaj Svetosavski koncert, naravno i ovoga puta najviše aplauza pobrali su oni najmlađi jer njihov entuzijazam je veći od umeća i uigranosti starijih članova društva. Ponovo su prikazane igre iz različitih krajeva, pa čak i adaptacija bajke “Uspavana lepotica” koja je privukla posebnu pažnju.

Više fotografija sa sinoćnjeg koncerta možete pronaći u facebook galeriji SrbobranDanas.rs.

 

 

Facebook Komentari