15 Srbobranaca plivalo je za Časni krst na Savi

22. januar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Tradicionalno plivanje za Časni krst održano je po 23. put na reci Savi u Sremskoj Mitrovici, gde je po 10. jubilarni put učešće uzela i ekipa momaka iz Srbobrana. Ovaj lep, i istovremeno za učesnike zahtevan, običaj održan je 19. januara, na Bogojavljenje, kod pravoslavnog Hrama posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu.

Mladi Srbobranci snažni u veri, a željni da se dokažu i pomere granice svojih mogućnosti, pre jedne decenije prvi put su se prijavili za učešće u ovoj svetkovini. Kako sličnog dešavanja nije bilo u rodnom mestu uputili su se u Sremsku Mitrovicu, gde je tradicija održavanja dobro organizovanog skupa već postojala. Taj prvi odlazak bio je samo “probijanje leda” za nove učesnike koji su svake naredne godine istog datuma odlazili put ovog sremskog mesta sa istim ciljem.

Ove 2022. godine ekipu je činilo 16 plivača, od čega su veliku većinu činili Srbobranaci, njih 15: Mihajlo Stanković, Aleksandar Pejčić, Nemanja Pejčić, Marko Gužvić, Dragan Kočevar, Milan Ivkov, Predrag Zukić, Nenad Petrović, Srđan Kaplarski, Goran Simin, Dejan Grubišić, Darko Kovačević, Nikola Racić, Marko Janićijević, Branislav Gajić i Luka Miodragović sa Čeneja. Najmlađi među njima, Branislav Gajić, ima tek 15 godina, ali za ekipom nije zaostajao u snazi, niti po entuzijazmu.

Naši sagovornici o ovoj temi bili su Mihajlo Stanković i Aleksandar Pejčić, momci starosti 20 i 21 godinu, kojima je ovogodišnje plivanje 4. takvo iskustvo. Ipak ni posle toliko učešća ne nedostaje im oduševljenja ni motiva da sa tom tradicijom nastave.

“Želeli smo da naš dolazak ove godine bude malo posebniji, zato smo organizatorima plivanja za Časni krst poneli poklon, knjigu ‘Znameniti Srbi’, a  naša ekipa je bila obučena u jednake bade mantile sa izvezenim grbom Opštine Srbobran. Podršku za to nam je dala lokalna samouprava, odnosno predsednik opštine Radivoj Debeljački, koji je pokrio i troškove puta, kako bi smo svoje mesto i sugrađane predstavili na što lepši način. Veliko mu hvala na tome. I pored sve želje da prvi doplivam do krsta, ili da to učini bar neko od naših momaka, ipak nismo uspeli, ali i pored toga verujem da smo naš Srbobran predstavili kako dolikuje”, kaže nam Aleksandar Pejčić, koji je poklon lično predao organizatorima manifestacije, održao kratak govor i preneo pozdrave Sremcima iz srca Bačke.

Lepe utiske iz Mitrovice donosi i Mihajlo Stanković, koji se nada da će uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i podršku Opštine Srbobran, slična manifestacija moći da se održi i kod nas naredne godine. “Organizacija plivanja za Časni krst u Sremskoj Mitrovici je na visokom nivou, čak 100 učesnika se prijavilo ove godine, sva prateća dešavanja su dobro osmišljena, dolazi puno gostiju i sve je medijski ispraćeno, zbog čega mi svi i imamo lepe uspomene i iznova odlazimo tamo. Sigurno je da bi smo voleli da se takvo dešavanje održi i kod nas, možda u manjem obimu, ali sam siguran da bi bilo jednako lepo. Nama učesnicima u plivanju sam taj čin mnogo znači, kako sa strane vere i očuvanja tradicije, tako i kao lična provera. Važno je sebe testirati, dovoditi se u situacije koje nisu svakodnevne, kako bi smo videli možemo li se izboriti sa izazovima”, dodaje mladi Stanković.

Obojica naših sagovornika slažu se da je hladno samo na početku, ali se telo brzo navikne. Nije lako u sred januara biti napolju bez odeće po 20 minuta i zatim ući u ledenu reku, mada je ove godine vreme bilo prijatnije sa dosta sunca i bez vetra. Posebno je dobar osećaj kad se završi plivanje, tvrde momci da ih obuzme neka toplina i da je raspoloženje koje vlada zaista posebno.

Aleksandar napominje da su ovakve manifestacije retkost, plivanje za Bogojavljenje je možda i jedino okupljanje te vrste u godini. On misli da bi ih trebalo biti više i na više lokacija, tako bi sigurno bilo i više učesnika, što je važno jer mladima je potrebno ponuditi neku alternativu koja propagira prave životne vrednosti: zdravlje, viteštvo, prijateljstvo, duhovnost i dr.

Epidemiološka situacija nije dozvolila da ovogodišnja manifestacija bude velika kao 2019. godine, za koju svi tvrde da je bila najbolja i najveća ikad. Ipak neke stvari se ne menjaju, pa je tako najbrža u plivanju dve godine za redom, Mitrovčanka Kristina Uzelac.

Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Grad Sremska Mitrovica, Hram Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana i Svebor družina “Sveti Dimitrije”. Inače običaj plivanja na Bogojavljenje, dan uoči Svetog Jovana, simbolizuje Isusovo krštenje u reci Jordan, a pliva se u dužini od 33 metra što simbolizuje njegove godine koje je proveo među ljudima.

 

 

Facebook Komentari