Ove godine u lokalnu poljoprivredu biće uloženo pola milijarde dinara

19. januar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda

Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran, najavio je za 2022. godinu realizaciju dugo najavljivanih projekata koji bi trebalo da donesu novi kvalitet i podsticaj razvoju najvažnije poslovne grane celog regiona – poljoprivrede. O svim infrastrukturnim ulaganjima u ovu oblast, o saradnji sa višim nivoima vlasti, o projektu o kom se sve više govori u celoj državi – vetroparkovima, govori Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran.

Koji konkretan vid podrške za poljoprivredna gazdinstva sa teritorije opštine Srbobran je već ostvaren u našoj sredini i kakav može da se očekuje u novoj budžetskoj godini?

Debeljački: “Kada govorimo o podršci poljoprivrednim proizvođačima, pre svega naglasio bih nastavak beskamatnog kreditiranja za poljoprivredna gazdinstva. Ovaj vid podrške u prethodnoj godini ostvaren je za oko 40 poljoprivrednih gazdinstava. Raduje i sve veći odziv i realizacija raznih vidova subvencija koje naši poljoprivredni proizvođači ostvaruju kroz pokrajinske i republičke organe, a posebno bih istakao sve veću zainteresovanost, pre svega mladih poljoprivrednika, da se kroz ovakav vid podrške povećava i poboljšava poljoprivredna proizvodnja. Mi se trudimo da u tom pogledu budemo na usluzi našim građanima i da kroz lokalnu administraciju omogućimo maksimalnu podršku, kako bi što više sredstava bilo uloženo upravo na teritoriji naše lokalne samouprave. Raduju i česte posete ministra i pokrajinskog sekretara za poljoprivrednu, što je jasan signal da možemo očekivati veliku podršku za razne vidove projekata. Trudićemo se da tu dobru komunikaciju usmerimo i u mogućnosti da zajedno sa višim nivoima vlasti radimo na još većoj elektrifikaciji atara, koju su poljoprivredni proizvođači naglasili kao jedan od prioriteta za dalji razvoj pre svega povrtarstva i voćarstva”.

Kako ocenjujete nivo ulaganja u infrastrukturne projekte koji su usko vezani za poljoprivredu, imajući u vidu značaj koji ova grana privrede ima za lokalnu zajednicu?

Debeljački: “Ostvarene i započete investicije u poljoprivredi u prethodnoj godini više su nego jasni signali da opština Srbobran u velikoj meri želi i radi na poboljšanju uslova za razvoj ove privredne grane. Napomenuo bih da je u toku realizacija uređenja atarskih puteva, gde smo u velikoj meri vodili računa o tome šta poljoprivredni proizvođači vide kao tačke koje je neophodno urediti. Iz tog razloga, za prethodnu i ovu godinu, opština Srbobran je izdvojila ukupno 40 miliona dinara gde je planirano da se uz pomoć struganog asfalta, koji se zaista pokazao kao jako dobro rešenje, uredi oko 30 kilometara deonica koje su ili najfrekventnije ili su bile u zaista lošem stanju. To se, recimo, odnosi i na atarske puteve koji vode do vikend zona ili na pojednim mestima gde se naši sugrađani bave povrtarstvom i voćarstvom, uz, naravno, najvažnije deonice koje se rade ili će se u narednim mesecima raditi, a važne su pre svega za naše ratare. Svakako, najveća investicija odnosi se na mogućnost navodnjavanja gde započinjemo najavljeni projekat spajanja Velikog bačkog kanala i reke Krivaje. Sa svim obuhvaćenim projektima, za razvoj poljoprivrede, biće uloženo gotovo pola milijarde dinara”.

Možete li nešto više da nam kažete upravo o tom projektu spajanja VBK i Krivaje, koji je u lokalnoj zajednici aktuelna tema već duži vremenski period?

Debeljački: “Ono što je velika i važna vest je da su svi tehnički uslovi ispunjeni, da je završena javna nabavka i da su naši partneri iz JVP ‘Vode Vojvodine’ izabrali i ugovorili saradnju sa izvođačem radova. To konkretno znači da već na proleće očekujemo početak radova na stvaranju akumulacije ukupne dužine od 12 kilometara, koja treba da navodnjava 6.000 hektara obradive površine. Na Velikom bačkom kanalu je predviđena izgradnja crpne stanice koja kroz potisni vod omogućuje pumpanje vode u Krivaju i, naravno, doprinosi višem vodostaju u samom koritu reke. Predviđena je izgradnja i brane koja je neophodna kako bi se regulisao nivo vode. Vrednost radova je više od 400 miliona dinara a celokupan iznos obezbedile su ‘Vode Vojvodine’, što je, primera radi, gotovo polovina našeg planiranog budžeta za ovu godinu. Zbog toga smo za uređenje reke Krivaje, koje podrazumeva izmuljenje, košenje vegetacije i druge radove, zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, ‘Vodama Vojvodine’ i VD ‘Bačka’, u prethodnoj godini izdvojili oko 25 miliona dinara. Isto ćemo nastaviti da radimo i dalje jer time pospešujemo poljoprivredne potencijale ali i životnu sredinu”.

U javnosti se pojavila informacija da je teritorija opštine Srbobran pogodna za izgradnju vetroparka, čiji potencijal kroz obnovljiv izvor energije se koristi u gotovo svim razvijenim zemljama Evrope. Ta tema dosta je aktuelizovana i kod nas u prethodnih nekoliko godina. Da li opština Srbobran planira svoj razvoj i u tom pravcu?

“Našoj lokalnoj samoupravi se javilo više potencijalnih investitora koji su iskazali zainteresovanost za izgradnju vetrenjača na našoj teritoriji. S obzirom da opština Srbobran, mogu slobodno da kažem, ima možda i najplodniju zemlju u Evropi, presudnu ulogu u donošenju odluke o mogućoj realizaciji ovog projekta imaće poljoprivrednici, ali i svi ostali građani opštine Srbobran, jer je naša želja da kroz potpuno transparentan proces dođemo do najboljeg mogućeg rešenja, prihvatljivog za sve. Zato prvo želim da istaknem – ni u kom slučaju poljoprivredna delatnost ne sme biti ni najmanje ugrožena. Posebno bih naglasio i podvukao da opština Srbobran nije potpisala niti jedan obavezujući dokumenat, niti je Skupština opštine usvojila ili je bilo koji predstavnik lokalne samouprave potpisao bilo šta, a da ima i najmanje veze sa izgradnjom vetroparka. Lažne priče koje su se pojavile kako opština Srbobran želi da otkupi nekoliko hiljada hektara zemlje i ustupi privatnom investitoru za vetrenjače, veoma je štetna i zlonamerna, zato apelujem na poštene i vredne poljoprivrednike da ne nasedaju na razne plasirane priče. Neistinite priče serviraju upravo oni ljudi koji i danas podržavaju politiku koja nam je uništila poljoprivrednog giganta kakav je bio ‘Elan’, oni koji gledaju samo i isključivo svoje interese, uvek i na svakom mestu. Bez ijednog argumenta oni traže nešto loše i prave razne teorije zavere koje su plod njihove mašte. Naša politika je usmerana u razvoj poljoprivrede kroz mogućnost navodnjavanja, kroz nove puteve i subvencije, naša politika se ostvaruje kroz iskrene razgovore i kroz saradnju sa svima koji žele dobro svojoj lokalnoj zajednici. Posao onih koji vole samo sebe, a ne Srbobran, je izmišljanje priča koje štete sredini kojoj svi pripadamo. Još jednom, odgovorno tvrdim da za ovakve vidove projekata niko neće i ne može da kupi poljoprivredno zemljište bilo kome, bez prethodne saglasnosti vlasnika, a kamoli da bilo ko oduzme nečije privatno vlasništvo. Spreman sam da sednem i razgovaram o ovoj i bilo kojoj drugoj temi“, jasno je poručio Debeljački.

Facebook Komentari