Tribina za srednjoškolce o ljudskim pravima

10. decembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Škola

U Skupštini opštine Srbobran održana je tribina posvećena ljudskim pravima. Tribinu je organizovala Komisija za rodnu ravnopravnost, a predavač Zorica Paroški razgovarala je sa učenicima Gimnazije i srednje stručne škole “Svetozar Miletić” o vršnjačkom nasilju.

Želja organizatora bila je da se o temi ljdskih prava razgovara sa učenicima, a kako kaže Milica Zarić, zamenica predsednika opštine Srbobran, važnost ljudskih prava, ali i potreba da se iskaže solidarnost, međusobna povezanost i humanost, posebno se ističe u uslovima epidemije.

“Sva ljudska bića rođena su slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima, svi imaju pravo na život, slobodu, sigurnost i jednaki su pred zakonom. Upravo ovo načelo Deklaracije o ljudskim pravima navelo nas je da danas organizujemo tribinu namenjenu srednjoškolcima kako bi ukazali da su različitosti među ljudima zapravo bogatsvo koje nam pruža mogućnosti da upoznamo druge kulture, nacije, običaje, ali i da nas podseti da je tolerancija osnov uvažavanja razlika koje postoje među nama. Smatram da je upravo period adolescencije period u kome posebnu pažnju treba usmeriti na ukazivanje različitosti koje postoje među ljudima, da je sloboda svojstvena svakoj osobi bez obzira na nacionalnu ili etničku pripadnost, boju kože, versku pripadnoost, pol i da su naše razlike zapravo naša snaga”, rekla je ovim povodom Zarić.

Tribini su pored učenika prisustvovale poslanica u Skupštini AP Vojvodine Ljiljana Plazačić, direktorka Gimnazije i stručne škole “Svetozar Miletić” Jasmina Šeguljev, i predsednica Skupštine opštine Srbobran Milena Alargić.

 

Facebook Komentari