Poslednja akcija davalaštva krvi bila je zadovoljavajuća

10. decembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

Akcija dobrovoljnog davanja krv, poslednja u ovoj godini za Srbobran, održana je juče u Malom pozorištu, a iz Zavoda za transfuziju kvi Vojvodine kažu da su bili zadovoljni odzivom.

Više od 70 Srbobranca došlo je da donira krv, ipak i dalje se apeluje na sve građane da ukoliko su dobrog zdravstvanog stanja, pronađu malo slobodnog vremena i dođu do Zavoda za transfuziju, preko puta Novosadskog sajma, i daju krv, jer su zalihe konstantno da vrlo niskom nivou. Ni čašće vanredne akcije davalaštva po celoj pokrajini nisu doprinele poboljšanju stanja, zbog čega je potrebno značajnije angažovanje građana po ovom pitanju.

Krv mogu dati i vakcinisane osobe,  dve nedelje nakon vakcinisanja Sputnjik V ili Astrazeneka vakcinom, dok oni koji prime Pfizer, Sinofarm ili Moderna vakcinu, krv mogu donirati već dan nakon vakcinacije. Važno je da se kod građana probudi svest o potrebi doniranja krvi, bez tog čina ugrožava se funkcionisanje operativnih procesa u celom zdravstvenom sistemu, a što je još važnije, spašavanje života onih koji potraže hitnu medicinsku pomoć ne sme biti dovedena u pitanje. Svaka donirana jedinica krvi može značiti jedan spašen život, apeluje se iz Zavoda za transfuziju.

Iz Crvenog krsta Srbobran, koji organizuje akcija davalaštva, zahvaljuju se dobrovoljnim davaocima koji i pored pandemije COVID 19 nisu odustajali od čina humanosti. “Hvala svima koji su u ovoj godini donirali krv, važno je da se krv poklanja i tako se spašavaju životi. Mi stalno apelujemo na građane, nestašice krvi su stalne, i mogu samo da se nadam da će naredna godina po tom pitanju biti bolja”, kaže nam sekretar Crvanog krsta, Goran Radovanović.

On napominje da se u radu sa učenicima osmih razreda, kroz predavanja o Prvoj pomoći koja se održavaju u opštinskim osnovnim školama, konstantno provlači rečenica da svaka donirana kap krvi život znači. U sklopu predavanja koje će biti održana u ovdašnjoj srednjoj školi, poseban deo predavanja biće iz domena davalaštva krvi, baš sa željom da se kod generacija koje dolaze probudi svest o važnosti činjenja ovog humanog dela, važno ne samo za pojedinca već za kompletno društvo.

Facebook Komentari