Predavanja o AIDS-u za osmake

08. decembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Kako je 1. decembar od strane Ujedinjenih nacija ustanovljen kao Svetski dan borbe protiv AIDS-a, i celi mesec je u tom znaku, usled čega je Crveni krst Srbobran sproveo akciju edukacije mladih o i dalje prisutnoj i neizlečivoj bolesti.

Prvo u nizu predavanje održano je u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, gde je učenicima 8. razreda pojašnjena tema veneričnih bolesti, sa posebnim osvrtom na najopakiju. Sav materijal za ovo predavanje obezbedio je Crveni krst, dok je predavač bila nastavnica biologije Teodora Ristanović. O ovoj temi najbolje govori priča pod nazivom “Dečko koji se stideo”, film koji na odgovarajući način mlade osobe uvodi u problematiku, kroz vizuru momka koji je mislio da je odrastao.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 400 onih koji ne znaju da su inficirani HIV virusom. U Beogradu je tokom protekle godine HIV infekcija dijagnostikovana kod 40 osoba, dok je od AIDS-a obolelo 13 inficiranih pacijenata. U istom periodu od AIDS-a ili sa HIV infekcijom preminulo je sedmoro ljudi. Od kako vlada epidemija virusa COVID 19 značajno je smanjio broj osoba koje se testiraju na HIV, što je dodatni problem.

Ipak, raduje informacija da su deca danas mnogo bolje efukovana, informacije su im dostupne, a i sve je manje tabu razgovarati o veneričnim oboljenjima. Povrh toga dobro je da postoje predavanja koja će informaciju doneti i do onih koji su slabije informisani.

Podsećanja radi, Crveni krst u četvrtak, 9. decembra, od 8.00 do 12.00 časova u sali Malog pozorišta, organizuje redovnu akciju davalaštva krvi za Srbobrance, dok će Nadaljčani isto moći da učine sutradan, 10. decembra, u Lovačkom domu. Apeluje se na dobrovoljne davaoce da se odazovu pozivu i doniraju krv u pomenutim terminima, jer su količine kojima raspolaže Zavod za transfuziju i dalje minimalne.

Facebook Komentari