Osnovci rado učestvuju u vežbama Prve pomoći

03. decembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Škola

U slučaju lakše ili teže fizičke povrede, situacija koja se uvek desi iznenada, poznavanje protokola Prve pomoći je ono što pravi razliku i često spašava živote. Važno da što veći broj građana ima bar osnovno poznavanje ove materije, zbog čega lokalni Crveni krst nastavlja sa programom obuke dece, čime se ulaže u budućnost društva.

Odavno se govori o tome da bi kompletna i detaljna obuka iz Prve pomoći trebala da postane deo obrazovnog sistema, dok do toga ne dođe Crveni krst istrajava u nameri da znanje iz ove oblasti podeli sa starijim osnovcima i srednjoškolcima u oopštini Srbobran.

Jedna takva akcija sprovedena je juče u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj”, gde su učenicima sedmog i osmog razreda priređene pokazne vežbe. Decu je tema zanimala i rado su učestvovala u vežbi, naučili su kako se zaustavlja krvarenje upotrebom kompresionog zavoja, prvog zavoja, kao i sa trouglastom maramom, a uspešno su jedni drugima radili mobilizaciju ruke, kao što se čini u slučajevima teških povreda.

Volonter Crvenog krsta sa licencom Prve pomoći, Nataša Kajić, rado se odaziva na ovakve akcije, lako prenosi na decu korisna znanja jer ima sa njima dobru komunikaciju. Nakon uspešno sprovedene obuke u jednoj, uskoro će ista biti organizovana i u drugoj srbobranskoj školi.

Sekretar Crvenog krsta, Goran Radovanović, sa radošću saopštava da je akcija koju njegova organizacija sprovodi sa kompanijom Lidl takođe uspešno startovala. U sredu su, u novosadskom objektu u Temerinskoj ulici, prvi put srbobranski volonteri krenuli sa akcijom „Mala dela su velika stvar“, u okviru koje postoji i ona pod nazivom „Jedan paketić, mnogo ljubavi“, namenjena deci iz socijalno ugroženih porodica. Kupci u prodajnom objektu rado se uključuju u akciju i doniraju proizvode koje su tek kupili, kako bi se za 30-ak porodica iz Srbobrana obezbedile namirnice i potrepštine za predstojeće praznike.

Više o ovoj akciji možete pročitatai u posebnoj vesti: Crveni krst u akciji „Mala dela su velika stvar“.

Facebook Komentari