Druga uzastopna poseta ministra Nedimovića

03. decembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, bio je danas u poseti porodičnom gazdinstvu porodice Tatić u Turiji, gde se sastao sa domaćinom Jovanom, ali i brojnim drugim lokalnim poljoprivrednicima.

Iako je ovo druga takva poseta Nedimovića opštini Srbobran u samo tri meseca, tema za razgovor nije nedostajalo, bilo je prostora da se otvore i neke nove, jer moderna poljoprivredna proizvodnja, pa i ratarska, je sistem koji se gotovo ne zaustavlja tokom čitave godine.

Ministra su u Turiji srdačno dočekali predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, i predsednik Saveta MZ Turija, Miloš Jovanović, kao i brojni saradnici. Pre samog susreta razgovarali smo sa predsednikom Debeljačkim o tome koje će teme pokrenuti sa ministrom Nedimovićem.

“Mislim da je značajno, pre svega za naše poljoprivredne proizvođače, što danas ponovo imamo priliku da razgovaramo sa ministrom poljoprivrede, Branislavom Nedimovićem. Otvorićemo razne teme, a prvenstveno se tiču proizvodnje lokalnih poljoprivrednika, ali ćemo razgovarati i o nekim drugim temama koje se tiču poljoprivrede. U ovoj godini smo dosta sredstava opredelili iz budžeta, upravo za poljoprivredne proizvoiđače, trudićemo se da i u narednoj godini nastavimo sa tim trendom. U 2022. nas očekuje uređenje atarskih puteva, što je veoma važno za našu opštinu, naravno davaćemo beskamatne kredite za poljoprivredne proizvođače, što smo radili i do sad, a pokazalo se kao jako dobra mera. Ono što je posebno važno, a to radimo sa Vodama Vojvodine, je spajanje kanala DTD sa rekom Krivajom. Očekujemo da ćemo realizacijom tog projekta omogućiti navodnjavanje za gotovo 6 hiljada hektara obradivih površina. Srbobran očekuju ozbiljne investicije u poljoprivredi u narednom periodu, zbog čega je važno da o tome razgovaramo.

Tema će biti i elektrifikacija atara, upravo onih delova koji će dobiti mogućnost navodnjavanja. To je možda i najvažnija tema, elektrifikacija u poljoprivredi postaje preko potrebna i o tome moramo da vodimo računa. Imamo jako dobru saradnju sa ministarstvom u svim segmentima, ministar je vrlo neposredan i dostupan za komunikaciju, u prilici smo da direktno postavimo pitanja koja se tiču naše opštine. To nam mnogo znači, uvek imamo prave informacije, ali isto tako mi njemu prenosimo iskustva sa lokala, kako bi bio u prilici da neke stvari menja u svom resoru, ako je to potrebno”, pojasnio je Debeljački. On je najvio da bi početak radova na spajanju kanala i Krivaje mogao biti već na proleće. Još jednom je naznačio da su obezbeđivanje vodozahvata i elektrifikacija atara najvažniji, pri tome ne misleći samo na ratarsku prouzvodnju koja je najzastupljenija, već i na povrtarstvo i voćarstvo. Uzgajanje takvih kultura povećava isplativost proizvodnje po jedinici površine, što je velika prilika za razvoj lokalne poljoprivrede.

Uz ministra Nedimovića, u Turiju je došao i Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir Božić, obišli su gazdinstvo Jovana Tatića, ali nisu mnogo vremena proveli u šetnji, njihov prvenstveni cilj bio je da sednu sa predsednikom opštine i lokalnim poljoprivrednicima i razgovaraju o temama ulaganja, razvoja, ali i o mogućim problemima koji se tiču poljoprivrede. Razgovoru na salašu Tatić prisustvovalo je dvadesetak srbobranskih ratara, ministar im je prvo govorio o konkursima koji su aktuelni, zatim je najavio one koji će biti dostupni početkom godine, a potom su i ostali mogli da pokrenu teme koje ih zanimaju.

Nedimović je još jednom pokazao da nije klasični državni dužnosnik, već da je na funkciji koju obavlja upravo sa namerom da bude na raspolaganju ljudima čije privredno delovanje njegov resor pokriva. Bez ustručavanja je diktirao broj svog ličnog telefona, i zatim poručio srbobranskim poljoprivrednicima da ga slobodno pozovu kada imaju neko pitanje bez dostupnog odgovora, i naglasio da je to nešto što smatra normalnim i da to čini svuda po Srbiji.

Facebook Komentari