Održano predavanje o mentalnom zdravlju mladih

01. decembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Gimnazija i stručna škola “Svetozar Miletić” bila je danas domaćin predavanja, sa temom mentalnog zdravlja kod mladih ljudi u vreme pandemije.

Predavanje su vodili studenti završne godine studija psihologije, Nađa Milić i Bogdan Lazarević, kao deo projekta Saveza studenata medicine i mladih zdravstvenih radnika. Mentalno zdravlje tokom kovid pandemije može biti ugroženo, usled dugog zatvaranja i držanja socijalne distance, zbog čega su predavanja i osmišljena, kao vid prevencije.

“Niko ne kaže da su mladi toliko loše reagovali na situaciju sa pandemijom, već nam je želja da im kroz razgovor predstavimo simptome, odnosno kako da prepoznaju određena mentalna stanja. Predavanja treba da pomognu mladima da se lakše nose sa celom situacijom. Akcenat se stavlja na anksioznost, gubitak, tugovanje, probleme sa koncentracijom i učenjem, jer smo primeetili da mladi imaju najviše problema sa tim stvarima”, kažu nam Nađa i Bogdan, i pri tome naglašavaju da je prevencija najvažnija.

Posle skoro dve godine provedene u pandemiji, zaposleni u školi mogli su primetiti na koje se načine učenici nose sa promenjenom životnom situacijom. O tome smo razgovarali sa direktorkom škole, Jasminom Šeguljev. “Generalno gledano, deca su uskraćena za mnogo toga, naročito im fali socijalizacija, što utiče na njih u određenoj meri. To se odražava na njihovo ponašanje, učenje i na posletku na uspeh u školi. Naša je sreća što smo mala škola i živimo u manjoj sredini, pa je uticaj manji. Ipak prepoznali smo neke promene i na vreme reagovali, za šta je zaslužna naša pedagoška služba, koja reaguje na prve znake i pruža deci podršku. Samim potpisivanjem protokola o saradnji sa Savezom studenata Medicinskog fakulteta, pokazujemo našu spremnost da se suočimo sa tim stvarima i da našim učenicima pomognemo koliko god je to u našoj moći”, rekla je direktorka Šeguljev.

Predavanje u srbobranskoj školi tek je drugo koje sprovodi Savez studenata medicine i mladih zdravstvenih radnika, prvo je bilo u Kikindi, nakon kog su predavači primetili da je uticij epidemije na decu iz manjih sredina značajno drugačiji. “Deca jesu uplašena, postoji anksioznost, ali u manjoj meri nego što su pokazala neka istraživanja. Deca u velikim gradovima trpe veće posledice usled pandemije, što je dobra vest za decu u Srbobranu, a i mi smo zaključili da je ovde bolja situacija”, za kraj nam saopštava Bogdan Lazarević. On takođe kaže, da se to kosi sa prethodnim pretpostavkama, ali da im nije bio problem da se prilagode. Nove informacije prikupljene sa terena koristiće im da unaprede svoj rad.

Predavanju je prisustvovao član Opštinskog veća zadužen za pitanja omladine i sporta, Jovica Andrić, čime lokalna samouprava pokazuje da se interesuje za stanje u školama i po ovom pitanju.

Facebook Komentari