U pošumljavanju Rajčura učestvovala je i ministarka Vujović

26. novembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Današnju veliku akciju pošumljavanja Rajčura, na kojoj su pored građana učestvovala i brojna srbobranska deca, posetila je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine.

Sa pošumljavanjem se počelo od hipodroma, gde je posađen veliki broj mladica. Plan je da se ova površina ozeleni sa 5.500 sadnica, najvećim delom, 4.500 sadnica, donacija ministarstva zaštite životne sredine, dok je JVP “Vode Vojvodine” lokalnoj samoupravi doniralo 1.000 svojih sadnica.

Kao domaćin akcije, predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, dočekao je ministarku Vujović, u društvu direktora JVP “Vode Vojvodine”, Srđana Kruževića, i direktora JKP “Graditelj”, Miloša Jovanovića. Debeljački je ovom prilikom podsetio na dobru saradnju koju opština ima sa ministarstvom, što se ne ogled samo u akcijama pošumljavanja, već i o drugim projektima koji su najavljivani a biće realizovani, ili bar započeti, u narednoj godini.

“Naša dobra saradnja se ogleda u različitim projektima, jedan od njih je i ovaj, a realizacija svakog od njih doprinosi boljim uslovima života svih naših građana. U ovoj akciji, zajedno sa ministarstvom i JVP, obezbedili smo ukupno 5.500 sadnica. Zaista se radujem zbog toga što Srbobran teži ka većem šumskom fondu i nadam se da ćemo nastaviti u istom smeru. Nažalost, Srbobran se kao opština nalazio među najmanje pošumljenim u Vojvodini, ali smo u periodu iza nas, u prethodne dve, tri godine, uspeli da posadimo veliki broj sadnica i cilj nam je da i u narednim godinama to nastavimo. Unapredili smo šumski fond i nadam se da ćemo kada se budu radile nove analize, imati bolju situaciju i da će Srbobran biti možda u vrhu u Vojvodini. Ova lokacija je idealna, do sada smo imali veliku, čistu poljanu, a sada sa razvojem ovih sadnica, uz trud i dobru negu, Srbobranci bi trebalo da dobiju novi šumski pojas”, rekao je na Rajčuru Radivoj Debeljački, gde se zahvalio ministarki Vujović i direktoru Kruževiću na podršci koju daju Srbobranu i njegovim građanima.

U akciji sadnje učešće je uzela i ministarka Vujović, rado se pozdravila sa decom i drugim građanima koji su učestvovali u sadnji, a zatim se i sama latila lopate kako bi zagrtala mlade izdanke buduće šume. Na vetrovitom severu Srbobrana bio je prisutan i veliki broj novinara, kojima se ministarka obratila želeći da posredstvom njih, ostatku stanovnika države Srbije, ukaže na dobar primer prakse u kojem se menja ekološka slika jednog vojvođanskog mesta.

“Hvala predsedniku opštine što je bio aktivan na svim konkursima koje je naše ministarstvo sprovodilo u prethodnom periodu. Mi danas ovde sadimo 4.500 sadnica i svakako da će to popraviti kvalitet vazduha u Srbobranu. Želim da se zahvalim i direktoru JVP ‘Vode Vojvodine’ koji nam se priključio u akciji donirajući još 1.000 sadnica, što daje dodatni impuls podizanju svesti o važnosti zaštite životne sredine”, rekla je Vujović, a zatim i najavila realizaciju drugog zajedničkog projekta njenog ministarstva i srbobranske opštine.

“Uskoro ćemo promeniti kotlarnicu u Osnovnoj školi ‘Petar Drapšin’ u Turiji, čime će se i u tom selu popraviti kvalitet vazduha. Želim da pozovem sve da učestvuje na konkursima koje ćemo ponovo sprovesti u januaru, da pripremaju dokumentacije kako bi imali ekološke projekte u svakoj opštini u Srbiji, kao što je to slučaj sada. U ovom trenutku se sadi 25.000 stabala u Staroj Pazovi, pre nekoliko dana smo bili u Somboru, u Kuli, u Apatinu, u Pančevu. Ističem teritoriju Vojvodine pošto je po procentu ona slabije pošumljena. Zato je važno da obilazimo opštine, da podižemo svest o važnosti pošumljavanja, ali i da pozovemo odgovorna javna preduzeća, možda i privatna preduzeća, da nam se pridruže u akciji pošumljavanja.

Srbobran očekuju i veliki kapitalni projekti kao što je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda. U prethodnim godinama smo slušali upravo o tome, pokušavali da realizujemo projekat, i mislim da je sada trenutak za to. Srbobran se nalazi na listi od 26 jedinica lokalne samouprave koje su predviđene za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, ono što je do sada kočilo jeste upravo kvalitet tog projekta, koji trenutno pregledaju inženjeri i potrebno je pronaći najbolje rješenje. Svakako u sledećoj godini ćemo početi sa izborom za izvođača radova, a koristiće se sredstva iz kredita Banke Saveta Evrope. Još jednom da se zahvalim predsedniku opštine Radivoju Debeljačkom što je aktivan, što dolazi u ministarstvo, što nam se obraća sa potrebama kako bi ovde podigao kvalitet života građana”, rekla je u svom obraćanju ministarka Irena Vujović.

Kako je više puta pomenuto, JVP “Vode Vojvodine” su aktivno doprinele akciji, kao i mnogim drugim realizovanim u Srbobranu, što je bio razlog više da čujemo i direktora preduzeća, Srđana Kruževića. “Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine” i ove godine, kao i prethodne, doneo je odluku da ne prodaje svoje sadnice već da ih donira opštinama i udruženjima koja iskazuju potrebu za tim. Velika nam je čast i zadovoljstvo da zajedno sa lokalnom samoupravom u Srbobranu i sa ministarkom ekologije, Irenom Vujović, učestvujemo u velikoj akciji pošumljavanja. Mi smo donirali 1.000 sadnica bagrema i nastavljamo sa sličnim akcijama. I sledeća godina u ‘Vodama Vojvodine’ biće tako programski planirana, nećemo prodavati sadnice nego da ćemo ih donirati lokalnim samoupravama i udruženjima. Rasadnik radi u punom kapacitetu i plan je da za 20 procenata povećamo obim proizvodnje sadnica”, kratko je obrazložio Kružević, prvi čovek “Voda Vojvodine”.

Video prilog TV Bačka:

Facebook Komentari