Lazina zbirka pesama ocenjena je kao vrlo dobra

20. novembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Narodna biblioteka Srbobran u petak je bila domaćin Lazaru Odaniću i njegovoj prvoj izdatoj zbirci pesama “Hronika poezije”. Pored njegovih prijatelja i drugara iz Udruženja “Biser” promocija knjige privukla je i brojne druge Srbobrance, jer ne dešava se prečesto da neki od sugrađana uđe u prestižno društvo književnika.

Moderator večeri, iako u šali kaže da još uvek ne zna pravo značenje te reči, bio je Ištvan Fusko, i sam umetnički stvaralac sa dugim stažom. Pored njega, i naravno autora zbirke pesama, pred publiku je stala i Milena Cvejić, profesorka srpskog jezika i književnosti, čiji zadatak je bio da Lazine pesme raščlani, razume ih na jedan dublji način i zatim stečene impresije, uz stručno mišljenje, približi publici koja je već zainteresovana za objavljene pesme.

Retku priliku da svoje pesme i sam govori pred publikom, Laza je iskoristio na najbolji način. Pročitao je stihove koje najviše voli, za šta je dobio značajan aplauz, ne samo kao podršku da razbistri početnu tremu, već i kao priznanje celokupne zajednice za uložen rad, trud i najviše iskazanu hrabrost da podeli svoje emocije. Pored profesorice Cvejić, koja je pohvalila njegova dela, pronalazeći u njima, ne samo one očigledne, već i skrivene kvalitete, pohvale su došle i od Sime Ćosina, književnika potvrđenog kroz više romana, takođe Srbobranca. Iako lično nije mogao da prisustvuje promociji, njegove reči je Lazi preneo Ištvan Fusko, koji se sa Simom konsultovao u vezi sa izdatim pesmama. Pored svega što je rekao, najjači utisak ostavlja kratki komentar: “Ovo je vrlo dobro”.

Slavka Popić, predsednica Udruženja za pomoć MNRO “Biser”, čiji je Laza korisnik usluga, a koje je izdavač njegove zbirke, izrazila je veliku zahvalnost svima koji su došli na promociju prve knjige poezije, nekrijući da joj je jednovremeno drago, što na ovaj način, i sam “Biser” dobija priznanje za rad i smer koji je zauzeo pri tome. Gospođa Popić je zatim pomogla Lazi da svoje prve knjige, po njegovoj želji, uruči onima koje smatra zaslužnim, jer su mu pružili podršku.

Prvo je poklon u vidu 5 knjiga uručio prijateljskoj ustanovi, Narodnoj biblioteci, zatim Ištvanu Fusku i MIleni Cvejić, kao i predsedniku Opštine Srbobran, Radivoju Debeljačkom, koji je prisustvovao promociji knjige. Zatim su i drugi u publici dobili priliku da dođu do svog primerka, po simboličnoj ceni, a pesnik je onima koji su to zatražili rado potpisao primerak.

U promociji prve knjige, Lazi su pomogle i njegove prijateljice zaposlene u “Biseru”, čitale su njegovu biografiju, govorile o njegovom liku i tome kakav je čovek, a bilo je prilike i da se pročita po koja pesma. Prilično je očigledno koliko je voljen i koliko su svi oko njega ponosni na domete koje je dosanjao.

Facebook Komentari