Naučni skup dodatno je dao na značaju manifestaciji “Lenkin prsten”

18. novembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Drugi dan u nedelji  “Lenkinog prstena” imao je dinamičan program, trajao je 8 sati i doneo je važne informacije koje se tiču najpoznatije srbobranske porodice. U sali SO Srbobran održan je naučni skup pod nazivom „Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine“, i na njemu je odbranjeno 15 teza koje govore o ovoj temi, a prezentovali su ih istoričari, književni kritičari i dr.

Ovaj skup plod je saradnje lokalne samouprave i Matice srpske, saradnja koja će se nastaviti i u budućnosti i koja će Srbobranu dati priliku da zauzme mesto koje mu po pravu i istoriji pripada, kao centar kulture ovog dela Srbije. “Ovaj skup posledica je saradnje koju smo uspostavili sa opštinom Srbobran iz želje da se lokalna tradicija što potpunije, naučno osvetli, i da postane kulturno pamćenje svih ljudi na ovom prostoru. To je izuzetno značajno za međusobno bolje razumevanje različitih nacionalnih zajednica i pripadnika različitih naroda, to daje neku vrstu stabilnosti ambijentu u kojem živimo i doprinosi podizanju sveopšteg nivoa kulture.

Očekujem u budućnosti da se ova stvar razvija i da rezultati budu što izvesniji. Što se Matice srpske tiče, uveren sam da postoji jako mnogo detalja koji nas neposredno povezuju sa Srbobranom, pre svega sa porodicom Dunđerski, ali i sa nekim drugim porodicama, poput porodica Manojlović i Gavanski, koje su dobrotvorno bile aktivne u odnosu na Maticu srpsku. Uz to, imamo i pisaca poreklom iz Srbobrana, poput Stefana Vladislava Kaćanskog, i to sve čini da naučna istraživanja imaju svoj predmet i da u budućnosti to treba i dalje čuvati”, rekao je na otvaranju skupa dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i jedan od laureata književne nagrade “Lenkin prsten”.

Na otvaranju se prisutnima obratio i predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, koji je za iduću godinu najavio nastavak saradnje sa Maticom srpskom. “Ovo je početak jednog ozbiljnog naučno-istraživačkog rada, čiji se rezultati u vidu Zbornika planiraju za štampu naredne godine. Danas su svi ti radovi prezentovani na naučnom skupu. Veoma je važno da porodica Dunđerski dobije svoju ulogu koju je imala u razvoju, naše opštine i celokupne ove oblasti, kao i Vojvodine. Naučni skup je jedan ozbiljan iskorak u tom pravcu i mi ćemo kao opština zaista pomagati u svim aktivnostima koje su važne da bi se ta porodica ponovo istakla i vratila mesto koje zaslužuje. Posebno bih istakao saradnju sa Maticom srpskom koja je bila veliki oslonac našoj opštini, i za ovaj naučno-istraživački skup i za sve aktivnosti koje sprovodimo u vezi porodicom Dunđerski”, rekao je Debeljački, a zatim je govornicu ustupio drugom dobitniku nagrade “Lenkin prsten”, pesniku i istoričaru dr Milanu Miciću.

“Iduće godine nastavljamo sa novim ciklusom, odnosno novim naučnim skupom o porodici Dunđerski, tako da bi Matica srpska, opština Srbobran i Dom kulture u Srbobranu, u narednim godinama trebali da dobiju više naučnih skupova i više zbornika radova o porodici koja je simbol srpske građanske kulture u Vojvodini. Dunđerski su bili u velikoj meri zapostavljeni, i u naučnom smislu i u smislu prisustva u srpskoj javnosti, srpskom istorijskoj svesti, uopšte u kulturi pamćenja. Imamo 15 radova koji su vrlo raznorodni, većina tih radova je potpuna novina za srpsku istoriografiju”, rekao je Micić, koji je i sam jedan od autora na naučnom skupu.

Odmah po tom se pristupilo iznošenju naučnih teza o porodici Dunđerski, među govornicima su bili: dr Vesna Dimitrijević, dr Jovana Kasaš, dr Slobodan Bjelica, dr Marija Silađi, dr Ferenc Nemet, dr Anica Draganić, dr Milan Micić, mr Pavle Orbović, dr Dragan Stanić, dr Zorica Hadžić, dr Branka Kulić, mr Zoran Subotički, dr Mirjana Sladić Todorov, dr Snežana Mišić i mr Jelena Veselinov.

Facebook Komentari