Sinoć smo ušli u nedelju LENKINOG PRSTENA

17. novembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Kao i prethodnih godina, manifestaciju “Lenkin prsten” i dodelu jednoimene pesničke nagrade, najavila je izložba slika u Galeriji Doma kulture, koja je sinoć okupila veliki broj ljudi.

Prikazano je 26 dela nastalih na likovnoj koloniji “U Lenkinom prstenu”, održanoj ne tako davno u lokalnoj Ustanovi kulture. Svečanost otvaranja izložbe posetili su brojni poštovaoci umetnosti, autori izloženih slika, ali i brojni znatiželjnici. Dobrodošlicu na otvaranje 16. manifestacije  „Lenkin prsten”, najveću manifestaciju u organizaciji Doma kulture Srbobran, poželela je direktorica iste, Sonja Stojnović.

“I ove godine će Lenkin prsten trajati više dana i biće ispunjen bogatim kulturno-umetničkim programom, gde je prvi dan manifestacije posvećen likovnim umetnicima koji su učestvovali na našoj likovnoj koloniji i kojima ovim putem želim da iskažem veliku zahvalnost što su svojim radom doprineli da manifestacija zablista ovim prelepim slikama. Ostatak programa naše manifestacije čini će: Naučni skup ‘Porodica Dunđerski – Građanska kultura srpske Vojvodine’, Poetsko veče ‘Lenkino sazvežđe’, Svečana dodela Književne nagrade ‘Lenkin prsten’, i na posletku  dodela književne nagrade ‘Lenkino pero’. Pozivam vas da posetite pripremljena dešavanja, ili bar jedno od njih, i tako uveličate našu manifestaciju. Značaj i veličinu manifestacije uvideli su Ministarsvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, i Opština Srbobran, koji su dugogodišnji pokrovitelji manifestacije i književne nagrade, i kojima se zahvaljujem u ime Doma kulture Srbobran”, rekla je Stojnović na otvaranju.

Otvaranju izložbe je prisustvovao i posetiocima se obratio, predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački. “Veoma je važno da negujemo tradiciju koju imamo, našu kulturu, istoriju i sve ono što čini našu opštinu posebnom. Svi ljudi koji učestvuju u ovoj manifestaciji imaju moje duboko poštovanje, tu spadaju i likovni stvaraoci koji su se potrudili da večeras imamo lepu izložbu. Otvaranjem ove izložbe ulazimo u nedelju posvećenu Lenki, Dunđerskima i književnoj nagradi ‘Lenkin prsten’. Ove godine smo napravili značajan iskorak u organizaciji manifestacije, tu mislim na celodnevni naučni skup koji se održava u našoj opštini. Taj naučni skup je uvod u Zbornik radova koji će biti izdat naredne godine, i koji će objediniti sve izrečene, istorijski potvrđene činjenice, a tiču se porodice Dunđerski. 

Porodica Dunđerski pripada Srbobranu, i to se mora znati. Pripada ona i drugim mestima, ali odavde su krenuli, ovde su rođeni, Lenka je ovde živela, i ovde je sahranjena, kao i brojni drugi članovi porodice, među kojima je i Lazar Dunđerski, najistaknutiji član porodice. Čini mi se da nismo bili dovoljno glasni, da moramo češće i na svakom mestu da insistiramo na tome da su u svoj razvoj i sticanje imena najbogatijih oni krenuli upravo iz Srbobrana. Time se ponosimo i želimo to da ističemo, ne samo tokom manifestacije ‘Lenkin prsten’, nego cele godine. Zahvalan sam Matici srpskoj, koja je u organizaciji ovogodišnje manifestacije imala značajnu ulogu. Nadam se da će manifestacija konstantno rasti i nuditi posetiocima kvalitetne i zabavne programe, poput ovih koji su najavljeni za ovu godinu”, rekao je na otvaranju izložbe predsednik Debeljački, podsećajući da će lokalna samouprava uvek biti tu da podrži Dom kulture u organizaciji ove manifestacije, ali i sve one pojedince koji odluče da joj se pridruže.

Otavaranje su nastupom upotpunili tamburaši iz orkestra “Srce Bačke”, dok je govorenjem stihova ambijent ulepšala Tijana Melezović.

Facebook Komentari