Centar za socijalni rad: Sa novom energijom u službi građana

17. novembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Centar za socijlni rad opštine Srbobran je juče i danas vršio podelu krompira i luka socijalno ugroženim građanima, kao deo pomoći koji im sleduje pred početak zime.

Iako je reč o akciji koja se sprovodi svake godine u ovo vreme, ipak je ovo bila prva takva od imenovanja nove direktorice, Svetlane Dragutinović. Posetili smo je u kancelariji u ulici Svetog Save i porazgovarali, prvo o aktuelnoj temi podele namirnica, a zatim i o radnim planovima za blisku budućnost.

“Ovaj vid socijlne pomoći našim korisnicima, ustaljena je praksa u ovo doba godine, s tim da smo ove godine podelili manju količinu luka i krompira. To je nešto na šta nismo mogli da utičemo, jer je tržišna cena značajno skočila. Reč je o 8 tona krompira i 4 tone luka, koje smo podelili tokom ova dva dana. Važno je zbog naših korisnika objasniti zašto su dobili manje količine, i zašto je u ovu pomoć uključen manji broj korisnika nego prošle godine.

Što se tiče krompira i luka, to smo za ovu godinu završili, sada nas očekuje podela ogreva, verovatno sledeće nedelje, a pred Novu godinu deca iz socijalno ugroženih porodica mogu očekivati paketiće. Početkom naredne godine planirana je podela novih paketa sa hranom, da li će to biti suhomesnati proizvodi kao do sad, ili ćemo se odlučiti za nešto drugo što možda više odgovara potrebama korisnika, ostaje da vidimo”, najavljuje direktorica Dragutinović.

Saznali smo da su sledovanja za krompir i luk deljena po sledećem modelu. Svaka porodica koja broji jednog, ili dva člana, dobila je po jedan džak krompira i luka, tročlane i četvoročlane po dva džaka krompira i jedna luka, dok su porodice sa pet i više članova dobile tri džaka kromira i jedan luka.

Direktorica kaže da je jako zadovoljna kolektivom koji je zatekla i da se lako uklopila u novu radnu sredinu. “Vrlo smo dobro organizovani, mada nas nema dovoljno, s obzirom na broj korisnika socijalne pomoći i količinu posla uopšte. I pored toga mislim da odlično obavljamo sva svoja zaduženja, na usluzi smo građanima Srbobrana, Turije i Nadalja, komunikacija sa korisnicima je dobra i mogu reći da sam za početak zadovoljna”.

Prethodna direktorica, Biserka Veselinović, ostavila je Centar za socijalni rad u dobrom stanju, kaže nam nova direktorica, ipak zadatak je svakog novog rukovodioca da doprinese daljem napretku bar za malo. “Ja se nadam da ću uspeti dodatno da unapredim naše poslovanje, da unesem novu energiju i zajedno sa mojim vrednim koleginicama pronađem načine da pomognem svim građanima koji nam se obrate za pomoć.

Objekat u kom se nalazimo i u kom radimo sa korisnicima prilično star i ruiniran, značajno bi nam pomoglo kada bi se on restaurirao i pri tom prilagodio nameni. Već smo aplicirali za jedan takav projekat, finansira ga Vlada Japana, a reč je o konkursu za sanaciju, adaptaciji i rekonstrukciji objekata državnih institucija. Maksimalna vrednost projekta je 73 hiljade eura. Ukoliko nam odobre realizaciju, biće to dobre vesti za našu ustanovu. U našem Centru rade ozbiljni ljudi i bave se rešavanjem ozbiljnih problema, zato je važno da objekat odgovara nameni”, rekla je Svetlana Dragutinović za kraj razgovora.

Facebook Komentari