Odluka žirija: Lenkin prsten dobija Srđan Malešević

16. novembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Žiri za dodelu “Lenkinog prstena”, nagrade za najbolju ljubavnu pesmu, koji je radio u sastavu: dr Zoran Đerić (predsednik), dr Dragana V. Todoreskov (članica) i Biljana Puškar (članica), na poslednjoj sednici, 15. novembra 2021. godine, odlučio je da nagradu za najbolju ljubavnu pesmu 2021. godine, “Lenkin prsten” dobije pesma „Kad odeš“, Srđana Maleševića, pesnika iz Šida. Odluka je doneta sa dva glasa za i jednim za Živka Nikolića (dr Dragana V. Todoreskov).

Prema propozicijama, u konkurenciji su bile pesme ljubavne tematike, koje su objavljene u periodici, odnosno u posebnim knjigama, između dva dodeljivanja nagrada, od novembra 2020. do novembra 2021. godine. Nagrađena pesma objavljena je u dnevnim novinama Dan, Podgorica, 13. oktobar 2021. godine.

Srđan Malešević je rođen 1971. godine u Vukovaru. Prve pesme je objavio 1992.godine. Prvu samostalnu knjigu pesama je objavio 1995.godine, pod nazivom „Pretponoćne i druge pesme“, drugu 1999.godine pod nazivom „Odlazak sa Itake“ a treću 2014. godine pod nazivom „Odjek nad ravnicom“. Piše i prozu koju je objavljivao u književnoj periodici. Pozorišnom predstavom, pod nazivom „Varoška kapija“, obnovio je rad Amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ u Šidu.

Pesme su mu prevođene na engleski, nemački, ruski, makedonski, rusinski i slovački jezik. Od 2005. godine do danas je presednik organizacionog odbora kulturne manifestacije „Višnjićevi dani“. Član je Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije. Predsednik je Književne zajednice Šid i direktor „Kulturno-obrazovnog centra“ u Šidu. Dobitnik književne nagrade „Apolon“ za 2016. godinu. Živi i radi u Šidu i Sremskoj Mitrovici.

Pesma “Kad odeš” je napisana u najboljoj tradiciji ljubavnih pesama. Temom odlaska (odnosno umiranja, smrti), podseća na romantičarske pesme: od Branka Radičevića, Zmaja i Laze Kostića, preko pesama Miroslava Antića, Pere Zupca i Duška Trifunovića, do naših savremenika – Đorđa Balaševića, Blagoja Bakovića, Miroslava Aleksića. Sva je u slavu voljene žene, a njen odlazak, jednog dana nesumnjiv, lirski subjekt najavljuje sa velikom tugom, ali i sa ironijom.

Uručenje nagrade je 19. novembra 2021. godine, u sali Malog pozorišta u Srbobranu.

Sednica žirija za dodelu “Lenkinog pera”, za najbolju ljubavnu pesmu, održana je u Novom Sadu, 8 novembra 2021. godine. Žiri je pročitao je pesme učenika osnovnih i srednjih škola koje su pristigle na Konkurs za “Lenkino pero”, za najbolje ljubavne pesme, u konkurenciji učenika, doneo je sledeću odluku:

Da nagradu “Lenkino pero” za 2021. godinu, dodeli Aleksandri Čobanov, učenici gimnazije “Svetozar Miletić”, za pesmu “Pružam ti ruku”.

Da pohvale “Lenkino pero” za 2021. godinu, dodeli:

  • Anđeli Grujić, učenici OŠ “Žarko Zrenjanin Uča”, iz Nadalja, za pesmu “Ljubav je čudna bajka” i
  • Nadi Simić, učenici OŠ “J.J. Zmaj”, iz Srbobrana, za pesmu “Ljubav sa mnom”.

Lenkin pero će biti dodeljeno 20. novembra 2021. godine, na svečanosti koju će organizovati Dom kulture u Srbobranu.

Facebook Komentari