Dnevni obrok u Narodnoj kuhinji dodatno je pojačan

16. novembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Pri jutrošnjoj podeli toplog dnevnog obroka u zgradi Mesne zajednice, korisnike Narodne kuhinje je obradovalo dotano sledovanje, uz svaki hleb dobili su po litar mleka.

Iako je reč o namirnici koja se smatra osnovnom i većina ljudi je svakodnevno ima na raspolaganju, treba razumeti da postoje i oni građani koji mleko retko konzumiraju, ne zato što ga ne vole, već zato što im materijalne mogućnosti to ne dozvoljavaju.

Ovo dodatno sledovanje deo je pomoći koju je Narodnoj kuhinji, odnosno lokalnom Crvenom krstu, uputila Srpska pravoslavna crkva. Crkvena opština Srbobran redovno izdvaja određena novčana sredstva kojima pomaže rad Narodne kuhinje, što je primer vredan svake pohvale, u duhu istinskog pravoslavlja. Većina građana Srbobrana nesvesna je ove prakse, zbog čega je sekretar lokalnog Crvenog krsta, Goran Radovanović, želeo da se saradnji njegove organizacije sa crkvom ipak da na značaju.

“Često dobrotvorni donatori ne žele da se priča javno o njihovoj humanosti, što je i u ovom primeru slučaj, ali ja mislim da o tome treba da se govori. Srpskoj pravoslavnoj crkvi od srca zahvaljujem što ne propušta priliku da pomogne rad Narodne kuhinje. I ovog meseca je otac Jovan Kezan, u ime crkve, donirao novac za pomoć radu Narodne kuhinje. To čini svakog meseca. Ovom prilikom smo ta sredstva iskoristili za kupovinu mleka, kako bi našim korisnicima dodatno pojačali ishranu. Opština Srbobran i Crveni krst se trude da obroci za socijalno ugrožene građane budu zaista kvalitetni, da količinski i nutritivno hrana ne zaostaje za onom koja se jede u domovima ostalih građana”, rekao je Radovanović. Takođe, još jednom je apelovao na sve građane koji dolaze po topli obrok, da to čine uz poštovanje propisanih protivepidemioloških mera.

Ovde se pored obaveznog nošenja zaštitnih maski, misli i na visok stepen lične higijene kao i da se vodi računa o čistoći ambalaže u kojoj se nosi hrana. Važno je da se konstantno napominje, kaže Radovanović, jer ukoliko dođe do samo jednog slučaja zaražavanja virusom COVID-19, među radnicima koji poslužuju hranu, Narodna kuhinja će morati da se zatvori kako se virus ne bi dalje širio. To je situacija koja se mora izbeći jer nikome nije u interesu da do nje dođe.

Sekretar je najavio da će u poslednjem mesecu ove godine biti organizovana još jedna akcija dobrovoljnog davanja krvi, što će svakako posebno biti najavljeno kada bude aktuelno. Ono što je još zanimljivo je da lokalni Crveni krst konstantno radi na usavršavanju svojih volontera. Trenutno su dva člana na obuci u banji Ždrelo, gde će pored znanja iz domena Prve pomoći i difuzije, steći i potrebna iskustva potrebna za rad sa osobama zavisnim od psihoaktivnih supstanci. Posebna pažnja na predavanjima posvećena je prevenciji, gde se akcenat stavlja na starije adolescente, odnosno na to koliko je razgovor sa njima, uz pravi pristup, učinkovit u izgradnji zdravog odnosa prema svim oblicima zavisnosti.

Facebook Komentari