XXVI “Zlatna citra” održana je u manjem formatu

11. novembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

U organizaciji Kulturnog centra “Gion Nandor” Srbobran je u subotu bio domaćin svečanog dela XXVI manifestacije “Zlatna citra”.

S obzirom na epidemiološku situaciju, takmičenje se održalo na sličan način kao i prošle godine, online, a kandidati su trebali da dostave audio ili video zapis svojih produkcija. Kako je za takmičenje bilo prijavljeno 13 ekipa, organizatori su zbog epidemološke situacije na gala manifestaciju pozvali samo najbolje, uglavnom nagrađene, izvođače.

Program je održan u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” a okupljeni su imali priliku da čuju više mladih i talentovanih svirača drevnog instrumenta, učenika osnovnih škola, iz nekoliko mesta Vojvodine. Mladi citraši bili su podeljeni u više kategorija, niža od 1. do 4. razreda, viša kategorija od 5. do 8. razreda i srednjoškolci. U svim kategorijama nastupali su solisti, dueti i sastavi.

Najboljim citrašima kao nagrade su uručene knjige i zahvalnice. Članovi žirija Borsi Ferenc i Sabo Gabrijela imali su težak zadatak a za najbolje izabrani su: u nižoj kategoriji među solistima i duetima prvo mesto osvojio je duet iz Novog Sada Luca Takač i Viktor Šipoš. Drugo mesto pripalo je duetu Mia Bartuš i Čenge Palatinuš iz KUD-a “Aranjkapu” iz Ade, a treće mesto duetu Lila Maćus i Bence Horvat iz Svetozar Miletića. U kategoriji orkestra nižih razreda srebro je pripalo citrašima Boroka iz MKUD “Sirmai Karolj” iz Temerina. Posebna zlatna medalja u ovoj kategoriji pripala je Flori Erdei iz Centra narodne umetnosti i opšteg obrazovanja Mađara u Vojvodini iz Novog Sada.

U višoj kategoriji prvo mesto među solistima i duetima podelili su: prvo mesto i posebna zlatna plaketa pripala je Veroniki Seleš iz Sente, drugo mesto pripalo je Valentini Rosu i Magdaleji Rac iz KUD-a “Petefi Šandor” iz Mužlje, a bronzu je osvojio duet Ramone Knezi i Reka Žadanji iz MKUD-a “Laslo Nemet” iz Svetozar Miletića. Među orkestrima zlato je pripalo triju “Haverok” iz Novog Bečeja, a srebro grupi “Cinegek” iz MKUD-a “Zoltan Kodalj” iz Bačke Topole.

U kategoriji srednjih škola prvo mesto je osvojio duet Erik Kočiš i Arpad Salma iz KUD-a “Petefi Šandor” iz Mužlje, a drugo mesto pripalo je takođe Arpadu Salma (u solo kategoriji).

Prvo takmičenje mladih citraša održano je 1995. godine, kao prateća manifestacija u Srbobranu te godine održane velike manifestacije Durindo i Đenđešbokreta. U subotu se ponovo pokazalo da ovo takmičenje mađarske narodne muzike ima svoje opravdanje, jer je rasadnik talenata i učesnika kasnijih manifestacija kao što je bečejsko takmičenje učenika srednjih škola, zatim najveće godišnje manifestacije vojvođanske mađarske narodne muzike i folklora Durindo i Đenđešbokreta.

Facebook Komentari