Zapaženo prvo izlaganje van Srbobrana

08. novembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: udruženje

Manifestacija pod nazivom “Žene Srema, Banata i Bačke u srcu Beograda” održana je u subotu u holu tržnog centra “Galerija” u Beogradu na vodi, gde su uz veliki broj izlagača svoje rukotvorine predstavile i žene iz Srbobrana, odnosno iz Udruženja “Ruka spasa”.

Organizator događaja je UŽ „Naše nasleđe“, a cilj ove manifestacije je promocija kreativnosti i stvaralaštva žena i njihovo ekonomsko osnaživanje.

Srbobranke su svoje veštine implementirale u tradicionalne predmete koji pronalaze primenu u savremenom svetu i ponudile su ih isključivo kao izložbu, ali je želja posetilaca prevashodno bila da kupe sve prikazano. Ovo neočekivano veliko interesovanje podstaklo je Savku Lazić, predsednicu Udruženja “Ruka spasa”, na razmišljanje, da je možda vreme da se promeni statut organizacije kako bi se proizvodi mogli i prodavati.

“Izlaganje u Beogradu je naš prvi izlazak sa proizvodima van okvira opštine Srbobran, i mogu reći da smo bili prijatno iznenađene. Broj Beograđana koji je želeo da kupi naše eksponate je bio veliki, na žalost morali smo da ih odbijemo, jedino smo poklonili rukavice organizatorki manifestacije jer nije htela da se odvoji od njih. Posetila nas je i Nina Radulović, želela je ručno pletene čarape i lavanda suvenire, nažalost i njoj smo morali reći da nisu na prodaju, ali se bar fotografisala sa njima. Sad kad znamo da postoji tržište za naše rukotvorine, rado ćemo se prilagoditi i početi da izlažemo na sajmovima sa namerom da prodamo eksponate, na taj način bi smo mogle da prikupimo više sredstava za naše humanitarne akcije”, kaže Savka Lazić.

Štand “Ruke spasa” bio je u užem izboru za najlepše prezentovane proizvode, ali je ta titula izmakla. Ipak nagrađena je, kao najmlađa učesnica sajma, Robertina Kupco, koja je ovom prilikom bila deo ekipe koja predstavlja Srbobran.

Na sajmu su se mogli videti najrazličitiji odevni predmeti ručne izrade, najčešće sa tradicionalnim seoskim motivima, ali nije nedostajalo ni hrane koju su posetioci imali priliku da probaju. Bogat izbor štrudli po kojima je sever Srbije nadaleko poznat, kao i raznovrsni domaći likeri, krasili su štandove, dok su decu najviše zanimale izložene igračke, oneakve kakve su imale njihove prabake i deke.

Facebook Komentari